Oncom

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Oncom beureum
Pais oncom khas Sunda.

Oncom nya éta kadaharan tina kacang anu di-fermentasi-keun. Oncom mangrupa kadaharan has rahayat di Indonésia. Loba kamonésan tina oncom, diantarana oncom bisa jadi deungeun sangu ku jalan dipais, dibobotok, digoréng biasa, atawa dipasak jeung leunca. Oncom bisa ogé dikokolakeun jadi kiripik oncom.

Jenis oncom[édit | sunting sumber]

Sacara gurat badag, oncom aya dua rupa, nya éta:

Kandungan gizi[édit | sunting sumber]

Sanajan bahan-bahan oncom mangrupa panyésaan, tapi tina segi gizi mah masih kénéh padet ku gizi, nu matak kacida nyaahna lamun heug dipiceun atawa ukur dibikeun ka ingon-ingon téh.

Bahan baku séjénna nu diperlukeun nalika nyieun oncom nya éta kapang. Kapang oncom bisa ngaluarkeun enzim lipase jeung protease nu aktip salila prosés fermentasi tur nyekel peranan penting dina nguraikeun pati jadi gula, nguraikeun bahan-bahan pinding sél kacang, nguraikeun lemak, sarta ngawangun alkohol saeutik tur mangrupa-rupa éster nu bauna sedep.

Loba jalma nu kurang ngahargaan oncom tibatan hasil ngokolakeun kakacangan lianna, saperti tahu atawa témpé. Hal ieu téh alatan oncom dijieunna tina hampas tahu atawa suuk. Padahal, sabenerna mah oncom miboga ajén jeung kualitas gizi nu alus minangka hasil tina prosés ferméntasi. Lamun dibandingkeun, oncom bungkil suuk mibanda protein, lemak jeung padetan nu ngaleyur leuwih loba tibatan oncom hampas tahu.

Ku ayana prosés fermentasi, struktur kimia bahan-bahannu tadina kompleks, bakal kaurai jadi senyawa-senyawa nu leuwih basajan sahingga leuwih gampang dicerna jeung dimangpaatkeun ku awak manusa. Prosés fermentasi ku kapang ogé ngahasilkeun rasa nu dipikaresep ku konsumén.

asal na oncom teh di bandung