Organisasi pikeun Sabilulungan jeung Pamekaran Ékonomi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Organisasi pikeun Sabilulungan jeung Pamekaran Ékonomi (OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development) mangrupakeun hiji organisasi internasional kalawan tilu puluh nagara nu narima prinsip ékonomi pasar bébas. Awalna dina taun 1948 kalwan ngaran Organisasi pikeun Sabilulungan Ékonomi Éropa (OEEC - Organisation for European Economic Co-operation), diluluguan ku Robert Marjolin ti Perancis, pikeun nulungan ngalaksanakeun Rencana Marshall, pikeun rékonstruksi Éropa sanggeus Perang Dunya II. Teras, kaanggotaanna nepi ka nagara-nagara non-Éropa, jeung taun 1961, diwangun deu jadi OECD ku Konvénsi ngeunaan Organisasi pikeun Sabilulungan jeung Pamekaran Ékonomi.

Anggota[1][édit | sunting sumber]

Nagara anggota OECD (taun 2010). Anggota asli warnana paul kolot.

Aya tilu puluh nagara anggota :[1]

Anggota pawangun (1961):
Amérika Sarikat Amérika Sarikat
Austria Austria
Bélgia Bélgia
Britania Raya Britania Raya
Dénmark Dénmark
Irlandia Irlandia
Citakan:Country data Iceland Islandia
Italia Italia
Jérman Jérman
  1. ALIH Citakan:Country data Canada Kanada
Citakan:Country data Luxembourg Luksemburg
Norwégia Norwégia
Perancis Perancis
Portugal Portugal
Spanyol Spanyol
Swédia Swédia
Suis Suis
Turki Turki
Walanda Walanda
Citakan:Country data Greece Yunani
Ngagabung sanggeusna (dumasar urutan taun gabung):
Jepang Jepang (1964)
Finlandia Finlandia (1969)
Australia Australia (1971)
Selandia Anyar Selandia Anyar (1973)
Méksiko Méksiko (1994)
Flag of the Czech Republic.svg Céko (1995)
Citakan:Country data Hungary Hungaria (1996)
Citakan:Country data South Korea Koréa Kidul (1996)
Polandia Polandia (1996)
Slovakia Slovakia (2000)
Chili Cili (2010)
Éstonia Éstonia (2010)
Israél Israél (2010)
Slovénia Slovénia (2010)

Réferénsi[édit | sunting sumber]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Handshake (Workshop Cologne '06).jpeg