Oto Iskandar di Nata

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Raden Oto Iskandar di Nata nyaéta pajoang kamerdikaan anu lahir di Bandung 31 Maret 1897. Manéhna mingpin Pagoejoeban Pasoendan saprak warsih 1929 nepi ka 1942. Organisasi ieu usik dina widang atikan (ngadegkeun loba sakola), budaya, ékonomi (Bank sarta koperasi) sarta hukum (lembaga bantuan hukum sarta rehabilitasi urut narapidana). Warsih 1931 nepi ka 1941 manéhna anggota Volksraad, anu jadi embrio ti déwan wawakil rahayat di poé kahareupnakeun.

Warsih 1945 manéhna jadi anggota BPUPKI (Awak Penyelidik Usaha-usaha Kamerdikaan Indonésia) sarta diuk dina PPKI (Panitia Persiapan Kamerdikaan Indonésia). Oto Iskandar di Nata milu ngararancang UUD 1945. Dina sidang PPKI tanggal 19 Agustus 1945, Oto mengusulkan ambéh Sukarno dipilih minangka Présidén sarta Hatta minangka Wawakil Présidén. Anggota sidang nyatujuan usul kasebut sacara aklamasi.

Sanggeus Indonésia merdika, Oto diangkat jadi Menteri Nagara anu ngurus masalah kaamanan. Dina kalungguhan éta pisan manéhna leungit dina ahir warsih 1945. Bisa disebutkeun Oto Iskandar di Nata nyaéta "jelema leungit" kahiji dina sajarah Republik Indonésia.

Anyar 14 warsih saterusna (1959), kaungkab yén manéhna dibunuh saurang pulisi ngaranna Mujitaba. Pembunuhan éta dipigawé di basisir Mauk, Tangerang. Sang palaku dihukum 15 warsih panjara. Tapi di jero pangadilan henteu kaungkab saha anu ngajurung Mujitaba.

Prijana Abdurrasyid (kiwari Prof.Dr) anu jadi jaksa dina sidang éta ménta tambahan wayah sidang pikeun ngungkab dalang di balik pembunuhan éta. Tapi bongbolonganana teu terkabul, ku kituna ngan palaku lapang anu tertangkap sarta dihukum, tapi aktor intelektualnya teu tersentuh.

Pikeun ngahormatan jasa Oto, Pamaréntah Jawa Kulon ngawangun hiji taman astana pahlawan di Taman Keusik, Lembang. Dina batu nisan ditulis Otoiskandardinata, lahir 31-3-1887, wafat 19-12-1945. Sabenerna, teu aya jasad Oto, teu aya jenasah Oto Iskandar di Nata di dinya. Anu aya ngan sejumput keusik ti basisir Mauk, terbungkus lawon bodas.