P

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
P
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

P nyaéta hurup Latin modérn anu ke-16. Dina basa Indonésia disebut pe, sedengkeun dina basa Inggris disebut pee (dibaca [ˈpiː]).

Sajarah[édit | sunting sumber]

Proto-Semitik
pi’t 
Fénisia
pe 
Yunani Kuna
pi 
Yunani Modérn
pi 
Étruska
Latin Modérn
P

Hurup P asalna ti hurup Proto-semitik Pi’t anu hartosna "sungut", anu ogé nurunkeun hurup Fénisia pe, sarta hurup-hurup Yunani (Pi) sarta Étruska anu ngembang ti hurup Fénisia kasebut. Kabéhanana melambangkan sada /p/, nyaéta konsonan letup dwibibir nirsuara.

Bangsa Étruska mengadaptasi alfabét Yunani sarta ngarobah sawatara wangun hurupna, kaasup Pi anu melambangkan sada /p/. Lengkungan dina hurup P Étruska henteu katutup, sarta dina sawatara variasi, lengkungan éta malahan katutup; variasi wangun katutup kasebut ogé mangrupa lambang sada /r/ dina alfabet Étruska. Bangsa Romawi mengadaptasina sarta netepkeun bentukna minangka P, ku kituna nyarupaan wangun hurup R dina alfabet Etruska sarta hurup Ro dina alfabét Yunani. Sanajan kitu, peunteun sadana béda. Pikeun melambangkan sada /r/, pamustunganana wangun varian ti Ro jeung gurat diagonal (Greek Rho round-tack.svg) diadaptasi jadi hurup R ku bangsa Romawi.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Dina basa Indonésia, Malayu, Inggris sarta sagala rupa basa anu maké alfabét Latin, hurup P melambangkan sada konsonan letup dwibibir nirsuara.

Hiji dwihuruf dina basa Inggris sarta Perancis anu melibatkan hurup P ialah "ph" anu nandakeun sada konsonan desis bibir-huntu nirsuara /f/, sarta dipaké pikeun mengalihaksarakan hurup Phi (φ) dina kecap-kecap pinjaman basa Yunani. Dina basa Jerman, dwihuruf "pf" anu nandakeun konsonan gésék bibir /pf/ mindeng ditepungan.

Panutur basa Arab henteu dawam nyebutkeun sada /p/ alatan dina basa maranéhanana euweuh sada konsonan ieu; sabalikna maranéhanana condong nyebutkeunana kawas /b/ atawa /v/.

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup P
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Papa ·––·
ICS Papa.svg Semaphore Papa.svg Sign language P.svg ⠏
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
P
Huruf leutik
p
Unicode U+0050 U+0070
ASCII Désimal 80 112
Biner 01010000 01110000
EBCDIC 215 151

Tempo ogé[édit | sunting sumber]