PH

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
pH

pH atawa darajat kaasaman digunakeun keur nyatakeun tingkat kaasaman (atawa kabasaan hiji leyuran. Nu dimaksud "kaasaman" nyaeta konsentrasi ion hidrogén (H+) dina pangleyur cai.

Ajen pH antara 0 nepi ka 14. Hiji leyuran disebut netral lamun boga ajen pH=7. Ajen pH>7 nunjukkeun yen leyuran boga sipat basa, sedengkeun ajen pH<7 nunjukkeun sipat asam.

Ngaran pH asalna tina potential of hydrogen. Sacara matematis, pH didefinisikeun minangka

\mbox{pH} = -\log_{10}[H^+]

Ajen pH 7 disebut netral sabab dina cai murni ion H+ kaleyur jeung ion OH- kaleur (minangka tanda kabasaan) aya dina jumlah nu sarua, nyaeta 10-7 dina kasaimbangan

 H_2O \rightleftharpoons H^+ + OH^-

Panambahan sanyawa ion H+ kaleyur tna hiji asam bakal ngadesek kasaimbangan ka kenca (ion OH- bakal dibeungkeut ku H+ ngawangun cai). Akibatna kajdian kaleuwihan ion hidrogen sarta ningkatkeun konsentrasina.

Umumna indikator basajan nu dipake nyaeta kertas lakmus nu bakal robah jadi beureum lamun asam sarta biru lamun basa (asamna handap)

Lian ti kertas lakmus, indikator asam basa bisa diukur make pH meter nu dumasar kana prinsip éléktrolit / konduktivitas hiji leyuran.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • D. K. Nordstrom, C. N. Alpers, C. J. Ptacek, D. W. Blowes (2000). Negative pH and Extremely Acidic Mine Waters from Iron Mountain, California. Environmental Science & Technology 34 (2), 254-258. (Available online: DOI | Abstrak | Teks penuh (HTML) | Teks penuh (PDF))