Pajangjian Jeddah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Pajangjian Jeddah nyaéta ngaran ti 3 pajangjian nu béda, nu mana ngaranna dumasar kana kota di Saudi Arabia, Jeddah.

1927[édit | sunting sumber]

Pajangjian Jeddah 1927, ditandatanganan dina 20 Méi 1927, antawis Raja Abdul Aziz jeung Britania Raya, ngakuan kadaulata Raja Abdul Aziz bin Saud kana Karajaan Hijaz jeung Najd; wewengkonna teras dihijikeun kana Karajaan Saudi Arabia dina 1932. Salaku balesanna, Raja Abdul Aziz narik pasukanna tina narajang Protéktorat Britania.

1974[édit | sunting sumber]

Pajangjian Jeddah 1974 nyaéta pajangjian antawis Saudi Arabia jeung Uni Émirat Arab.[1] Pajangjian ieu dijieun pikeun ngaréngsékeun Papaséaan wates Saudi Arabia – Uni Émirat Arab. Saudi Arabia ngasahkeun pajangjian ieu dina 1993, tapi Uni Émirat Arab tacan ngasahkeunnana.[rujukan?] Validitas légal pajangjian ieu dipertaroskeun, sabab Qatar teu dimilukeun dina parundingan, sarta pamukiman nu diajukeun mangaruhan wates Qatar. Tapi, Qatar geus mibanda pasatujuan lian ngeunaan watesna jeung Saudi Arabia dina Désémber 1965.

2000[édit | sunting sumber]

Pajangjian Jeddah 2000 ngomongkeun papaséaan wates antawis Saudi Arabia jeung Yaman nu bisa dipaluruh balik ka klaim wates Saudi dina 1934.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]