Panama

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
República de Panamá
Républik Panama
Bandéra Panama Lambang Panama
Motto
"Pro Mundi Beneficio"
Lagu
Himno Nacional de Panamá
Location of Panama
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Panama
8°58′N 79°32′W
Basa resmi Basa Spanyol
Démonim Panamanian
Pamaréntah Démokrasi konstitusional
 -  Présidén Ricardo Martinelli
 -  Wakil Présidén Juan Carlos Varela
Kamerdikaan
 -  ti Spanyol 28 Nopémber 1821 
 -  ti Kolombia 3 Nopémber 1903 
Aréa
 -  Total 75.517 km² (ka-118)
29.157 mil² 
 -  Cai (%) 2,9
Populasi
 -  Sénsus Méi 2010 3.405.813 
 -  Kapadetan 44,5 /km² (ka-156)
115,3 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $44,360 milyar[1] 
 -  Per kapita $12.577[1] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $26,778 milyar[1] 
 -  Per kapita $7.592[1] 
Gini? (2009) 52[2] (luhur
HDI (2011) Green Arrow Up Darker.svg 0,768[3] (luhur) (ka-58)
Mata uang Balboa, Dolar AS (PAB, USD)
Zona wanci (UTC-5)
TLD Internét .pa
Kode telepon +507

Panama (basa Spanyol: Panamá), resmina Républik Panama (basa Spanyol: República de Panamá [reˈpuβlika ðe panaˈma]), nyaéta nagara Amérika Tengah nu pangkidulna. Nagara ieu wawatesan jeung Kosta Rika di kalér-kulon, Kolombia di tenggara, Laut Karibia di kalér, jeung Samudra Pasifik di kidul. Ibu kotana nyaéta Kota Panama. Kalawan dukungan Amérika Sarikat, Panama misah ti Kolombia dina 1903, mungkinkeun Terusan Panama diwangun ku Korps Insinyur Angkatan Darat AS antawis 1904 nepi ka 1914. Dina 1977, hiji pasatujuan ditandatanganan pikeun pamasihan sakabéhna éta terusan ti Amérika Sarikat ka Panama din ahir abad éta.[4]

Propinsi jeung région[édit | sunting sumber]

Panama dibagi kana 9 propinsi. Ogé aya 5 Comarcas (harpiahna: Shires) didumukan ku rupa-rupa kelompok urang pribumi.

Propinsi
Région

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Buckley, Kevin, Panama, Touchstone, 1992. ISBN 0-671-77876-5
  • Diaz Espino, Ovidio, How Wall Street Created a Nation, Four Walls Eight Windows, 2001. ISBN 1-56858-196-3
  • Harding, Robert C., The History of Panama, Greenwood Publishing, 2006.
  • Harding, Robert C., Military Foundations of Panamanian Politics, Transaction Publishers, 2001. ISBN 0-393-02696-5
  • Joster, R.M. and Sanchez, Guillermo, In the Time of the Tyrants, Panama: 1968–1990, W.W.Norton & Company, 1990.
  • Mellander, Gustavo A.; Nelly Maldonado Mellander (1999). Charles Edward Magoon: The Panama Years. Río Piedras, Puerto Rico: Editorial Plaza Mayor. ISBN 1-56328-155-4. OCLC 42970390.
  • Mellander, Gustavo A. (1971). The United States in Panamanian Politics: The Intriguing Formative Years. Danville, Ill.: Interstate Publishers. OCLC 138568.
  • Murillo, Luis E. (1995). The Noriega Mess: The Drugs, the Canal, and Why America Invaded. 1096 pages, illustrated. Berkeley: Video Books. ISBN 0-923444-02-5.
  • Porras, Ana Elena, Cultura de la Interoceanidad: Narrativas de Identidad Nacional de Panama (1990–2002), Editorial Carlos Manuel Gasteazoro, 2005. ISBN 9962-53-131-4
  • Serrano, Damaris, La Nacion Panamena en sus Espacios: Cultura Popular, Resistencia y Globalizacion, Editorial Mariano Arosemena, 2005. ISBN 9962-659-01-9
  • Villarreal, Melquiades, Esperanza o Realidad: Fronteras de la Identidad Panamena, Editorial Mariano Arosemena, 2004. ISBN 9962-601-80-0
  • Weeks, John and Gunson, Phil, Panama. Made in the USA, 1992. ISBN 978-0-906156-55-1

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d "Panama". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  2. "Gini Index". World Bank. Diakses pada 2 Maret 2011. 
  3. "Human Development Report 2011". United Nations. 26 Agustus 2011. Diakses pada 5 Nopémber 2011. 
  4. "CIA – The World Factbook". Cia.gov. Diakses pada 23 Désémber 2010. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Panama ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Panama di Wikivoyage

Citakan:Panama topics


Countries.png