Pandan wangi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pandanus amaryllifolius
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Liliopsida
Order: Pandanales
Family: Pandanaceae
Genus: Pandanus
Species: P. amaryllifolius
Ngaran binomial
Pandanus amaryllifolius
Roxb.

Pandan wangi mangrupa tuwuhan anu alusna dipelak di iklim tropis.[1] Ieu tutuwuhan téh biasana osok dipelak di buruan imah atawa di kebon.[1] Pandan ogé sakapeung mah osok aya di walungan jeung tempat anu rada lembab. Lamun di daérah pantai kudu dina katinggian sakitar 500 m dpl.[1] Perdu taunan, jangkungna 1-2 m. Watangna buleud, ngaracanbang, daun tunggal.[1] Unggal daunna bentukna pita, ipis, leueur, sisi-sisina maréncos, tapi rata, tulangna sajajar, panjang 40 - 80 cm, lébarna 3 - 5 cm, cucukan dina sisi-sisina, warnana héjo.[1] Kembangna majemuk, bentuk bongkol, warnana bodas. Buahna buah batu, ngagantung, bentuk bola, diaméter 4 - 7,5 cm, dinding buah berambut, warnanya jingga.[1] Pandan wangi selain sebagai rempah-rempah juga digunakan sebagai bahan baku pembuatan minyak wangi.[1] Osok dipaké jadi penyedap, paranti nyeungitan kadaharan, jadi gincu.[1] Biasana pandan ogé osok jadi hiasan dina gelung, sangkan buuk téh ka ambeu seungit. Atawa jadi pewangi dina lomari. Daun pandan anu geus dikereutan osok jadi campuran kembang tujuh rupa. [1]

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Salain jadi gincu jeung panyeungitan boh kadahareun boh dina gelung, pandan ogé miboga mangpaat pikeun kecantikan nya éta paranti ngahideungkeun buuk jeung ngaleunitkeun kotombé. [2]

Cara Ngahideungkeun buuk[édit | sunting sumber]

Sadiakeun 7 lembar daun pandan, tuluy dikeureutan terus dikulub ku saliter cai nepi ka warnana jadi héjo.[2] Antepkeun salila sapeuting. Isukna, campurkeun cai pandan nu meunang ngulub téh jeung 3 cangkudu anu asak.[2] Saterusna usapkeun kana buuk.[2]

Cara Ngaleungitkeun Ketombé[édit | sunting sumber]

Sadiakeun 7 lembar daun pandan, tuluy di rendos nepi ka lemes.[2] Tambahkeun 1/2 cangkir cai bersih bari di campurkeun nepi ka rata.[2] Peres tuluy disaring.[2] Sanggeus kitu usapkeun cai éta kana kulit anu aya ketombéan.[2] Antepkeun nepi ka tuus jeung garing. Kira-kira 1/2 - 1 jam tuluy kuramas nepi ka bersih.[2]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i Pandan Wangi(Dicutat tanggal 1 November 2011)
  2. a b c d e f g h i Pandan Untuk Kecantikan