Pandanus tectorius

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pandanus tectorius
Cangkuang tumuwuh di pagunungan di Hawai
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Liliopsida
Order: Pandanales
Family: Pandanaceae
Genus: Pandanus
Species: P. tectorius
Ngaran binomial
Pandanus tectorius
Parkinson ex Zucc.

Pandanus tectorius téh salasahiji spésiés Pandanus anu hirup di kalér Queensland, Australia jeung Indonésia sarta pulo-pulo tropis di Sagara Pasifik nepi ka Hawai (di ditu katelahna tangkal hala). Tangkalna leutik, tumuwuh ukur nepi ka jangkungna 6 m, akarna serabut sahingga nanceb pageuh dina taneuh. Panjang daunna 90-150 cm, lébarna 5-7 cm, kalawan sisi nu rérégéan. Hirupna di wewengkon anu hawana haneut sarta taneuhna lembab. Buahna buleud, diaméter 20 cm, rada siga ganas, sarta bisa didahar langsung atawa diolah heula. Di Mikronésia mah buahna jadi katuangan utama, utamana di wewengkon atol. Serat buahna sok dipaké pikeun meresihan huntu (dental floss). Daunna sok dipaké bungbu manisan, sarta cenah bisa dipaké natambaan kasakit. Bihari, daun cangkuang dipaké pikeun hateup imah, seratna sok dijieun tambang.

Serangga watang Megacrania batesii hirup sarta dahar ukur dina ieu tangkal.

Galeri[édit | sunting sumber]