Papua

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Papua (propinsi))
Luncat ka: pituduh, sungsi
Papua
Lambang Papua

Lambang Papua

Peta lokasi Papua
Koordinat
Dasar hukum
Tanggal penting 1 Méi 1963 (direbut ti Walanda)
Ibu kota Jayapura
Gubernur Lukas Enembe, S.IP
Lega 420.540 km2
Pangeusi ±4.500.000

Lalaki 52,7%, Awéwé 47,3%

Kapadetan 800/km2
Kabupatén 27
Kota 2
Kacamatan 214
Kalurahan/Désa
Suku Mélanésia (82,52%), non-Mélanésia (17,48%)
Ageman Protéstan (51,2%), Katolik (25,42%), Islam (23%), Buda (0,13%), Hindu (0,25%), lain-lain (1%)
Basa Basa Indonésia
Zona waktu WIT
Lagu Daérah Apusé, Yamko Rambé Yamko

Ramatloka resmi: www.papua.go.id

(?)

Papua nyaéta salasahiji propinsi di Indonésia nu aya di pulo Gini Anyar beulah kulon.

Papua ogé kadang disebut Papua Barat sabab Papua bisa ngarujuk ka sakabéh pulo Gini Anyar atawa beulahan kidul nagara tatangga, Papua Gini Anyar. Papua Barat mangrupakeun sebutan nu leuwih dipikaresep ku nasionalis nu hayang misahkkeun manéh ti Indonésia srta ngadegkeun nagara sorangan. Propinsi ieu baheulana katelah Irian Barat ti taun 1969 nepi ka 1973, saterusna ngaran ieu diganti jadi Irian Jaya ku Soeharto, ngaran nu tetep dipaké sacara resmi nepi ka taun 2002. Ngaran propinsi ieu diganti jadi 'Papua' saluyu jeung UU No 21/2001 Otonomi Husus Papua. Dina mangsa kolonial, daérah ieu disebut Gini Anyar Walanda (Dutch New Guinea).

Asal kecap Irian nyaéta Ikut Républik Indonésia Anti-Nétherland.

Dina taun 2004, Papua dibagi deui jadi dua propinsi ku pamaréntah Indonésia; beulah ep maké ngaran 'Papua' sedengkeun beulah kulonna jadi Irian Jaya Barat.

Pamaréntahan[édit | sunting sumber]

Kabupatén jeung Kota[édit | sunting sumber]

  1. Kabupatén Asmat
  2. Kabupatén Biak Numfor
  3. Kabupatén Boven Digoel
  4. Kabupatén Jayapura
  5. Kabupatén Jayawijaya
  6. Kabupatén Kéérom
  7. Kabupatén Mappi
  8. Kabupatén Merauké
  9. Kabupatén Mimika
  10. Kabupatén Nabiré
  11. Kabupatén Paniai
  12. Kabupatén Pegunungan Bintang
  13. Kabupatén Puncak Jaya
  14. Kabupatén Sarmi
  15. Kabupatén Supiori
  16. Kabupatén Tolikara
  17. Kabupatén Waropén
  18. Kabupatén Yahukimo
  19. Kabupatén Yapén Waropén
  20. Kota Jayapura


Géografi[édit | sunting sumber]

Lega wilayah
Luas 420.540 km2
Iklim
Curah hujan 1.800 – 3.000 mm
Hawa udara 19-28°C
Kalembaban 80%

Kelompok urang asli di Papua[édit | sunting sumber]

Peta nunjukkeun kota-kota penting di Irjabar jeung Papua

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]


Flag of Indonesia.svg