Paré

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Paré
Paré
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
(unranked): Monocots
(unranked): Commelinids
Order: Poales
Family: Poaceae
Genus: Oryza
Species: O. sativa
Ngaran binomial
Oryza sativa

Paré pibéaseun nu di pelakna di huma atawa sawah.[1] rupa-rupa paré aya ségon,bulu, bulu hideung, ceré, ketan, cahaya, jampang, gundil, harayhay, marus, mendong.[1]

Sajarah Singget[édit | sunting sumber]

Paré kaasup genus Oryza L anu ngawengku leuwih kurang 25 spesies, sumebar diwewengkon tropik sarta wewengkon sub tropik kawas Asia, Afrika, Amérika sarta Australia. Nurutkeun Chevalier sarta Neguier paré asalna ti dua benua Oryza fatua Koenig sarta Oryza sativa L asalna ti benua Asia, sedengkeun jenis paré lainya nya éta Oryza stapfii Roschev sarta Oryza glaberima Steund asalna ti Afrika kulon. Paré anu aya ayeuna ieu mangrupa persilangan antara Oryza officinalis sarta Oryza sativa f spontania. Di Indonésia dina awalna pepelakan paré ditarékahan diwewengkon taneuh garing kalayan sistim ladang, pamustunganana jelema usaha ngamantepkeun basil usahana ku cara nyieun saluran cai wewengkon anu curah hujanana kurang. Pepelakan paré anu bisa tumuwuh kalayan alus diwewengkon tropis ialah Indica, sedengkeun Japonica loba diusakan diwewengkon sub tropika.[2]

salian ti éta Paré mangrupa pepelakan pangan mangrupa jukut berumpun. Pepelakan tatanén kuno asalna ti dua benua nya éta Asia sarta Afrika Kulon tropis sarta subtropis. Bukti sajarah nempokeun yén penanaman paré di Zhejiang (Cina) geus dimimitian dina 3.000 warsih SM. Fosil butir paré sarta gabah kapanggih di Hastinapur Uttar Pradesh India kira-kira 100-800 SM. Sajaba Cina sarta India, sawatara wewengkon asal paré nya éta, Bangladésh Kalér, Burma, Thailand, Laos, Vietnam.

Mangpaat pepelakan[édit | sunting sumber]

Béas mangrupa kadaharan asal karbohidrat anu utama di lolobana nagara Asia. Nagara-nagara séjén kawas di benua Éropa, Australia sarta Amérika Ngadahar béas dina jumlah anu laér leuwih leutik batan nagara Asia. Sajaba ti éta jerami paré bisa dipaké minangka panutup taneuh dina hiji usaha tani.

[3]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b RA,Danadibrata.2006.Kamus Basa Sunda. Bandung:Gawé bareng PT Kiblat Buku Utama jeung Universitas Padjadjaran.Kaca 503
  2. [1](Diakses tanggal 20 oktober 2011)
  3. [2](Diakses tanggal 17 oktober 2011)