Parikesit

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Parikesit dina wanda Wayang Kulit

Parikesit nya éta salah sahiji tokoh wayang dina wiracarita Mahabarata[1][2]. Parikesit nya éta putra tunggal Abimanyu anu gugur di Baratayuda[1][2]. Abimanyu lahir di Poé pamungkas Baratayuda, Indungna nya éta Déwi Utari[1]. Parikesit jadi raja Astina ngagantikeun Yudistira anu moksa jeung dulur-dulurna[1]. Parikesit boga lima istri nya éta Déwi Puyangan, Déwi Gentang, Déwi Satapi, Déwi Impun,jeung Déwi Dangan[1].

Numutkeun pawayangan, sabada Baratayuda, Aswatama, putra Dorna anu salamet asup ka kémah Pandawa terus maténi sababaraha jalma diantarana Dréstajuména, Srikandi, jeung Pancawala[1][2]. Tapi nalika Aswatama rék maéhan Parikesit, sacara teu kahaja panah pasopati anu disimpen ku Arjuna dihandapeun ranjang parikesit langsung niir beuheung Aswatama, sabab Parikesit najongan éta panah. Aswatama paéh harita kénéh[1][2].

Nalika Parikesit jadi raja, Karajaan Astina pernah diserang dua kali. Serangan pertama datang ti karajaan Sindukalangan anu dipingpin ku Jayawikata, anak Jayadrata[1]. Serangan kadua datang ti Karajaan Gilingwesi anu diluluguan ku Prabu Watuaji[1]. Prabu Baladéwa anu geus jadi patapa ngilu perang ngabantuan Parikesit[1]. Dina pewayangan Prikesit paéh lantaran dipacok ku oray. Terus manéhna nyieun munara anu jangkung sangakan oray teu bisa naék, tapi takdir mah teu bisa disingkahan, Parikesit dihakan ku Naga Tatsaka anu robah wujud jadi hileud anu kaluar ti bungbuahan anu rék didahar ku Parikesit[2].

Référénsi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j Tim penulis Sena Wangi.Ensiklopedi Wayang Indonesia (K-L-M-N-P).Sena Wangi:Jakarta ISBN 979-9240-03-4
  2. a b c d e Rosidi, Ajip, Spk.2000.Ensiklopédi Sunda: Alam, manusia, dan budaya termasuk Budaya Cirebon dan Betawi.Jakarta:Pustaka Jaya ISBN 979-419-259-7.
Nulis.jpg