Paris

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
(dipindahkeun ti Paris, Prancis)
Luncat ka: pituduh, sungsi
Peta lokasi Paris
Menara Eiffel di tengah wewengkon bisnis La Défense di dayeuh Paris.

Paris nyaéta puseur dayeuh Perancis sakaligus dayeuh pangbadagna di nagara kasebut. Dayeuh ieu perenahna di tepi walungan Seine di bagian kalér Perancis, di tengah wewengkon (region) Île-de-France. Wates administratif dayeuh Paris henteu robah saprak 1860, sarta dicicingan ku 2.167.994 jiwa (warsih 2006).[1] Wewengkon urban Paris dicicingan ku kira-kira 9.93 yuta jiwa (warsih 2005),[2] sedengkeun wewengkon metropolitan Paris dicicingan ku ampir 12 yuta jiwa.[3] Paris ku kituna mangrupa salasahiji wewengkon metropolitan pangmundelna di Éropa.[4]

Paris geus jadi dayeuh penting anu dicicingan salila leuwih ti dua milenium, sarta ayeuna nyaéta salah sahiji puseur bisnis sarta budaya kahot di dunya, sarta pangaruhna dina hal pulitik, atikan, hiburan, média, fashion, sains sarta seni geus nyieunana jadi minangka salah sahiji dayeuh anu pangbadagna di dunya.[5] Wewengkon Île-de-France ngabogaan 36 pausahaan anu asup dina Fortune Global 500.[6] Paris ogé jadi tempat ti organisasi internasional kawas UNESCO, OECD, ICC sarta Paris Club.

Paris nyaéta mangrupa dayeuh tujuan pariwisata pangpopulérna di dunya, kalayan 30 juta nu datang deungeun pér warsih.[7] Aya sajumlah tempat kaceluk di ditu, antara séjén Menara Eiffel anu pohara kaceluk di dunya.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. (Basa Perancis) Institut National de la Statistique et des Études Économiques. "" Estimation de population par département, sexe et grande classe d’âge – Années 1990 à 2006"". Diakses pada 16 Pébruari 2008. 
  2. (Basa Perancis) Institut National de la Statistique et des Études Économiques. ""Population des villes et unités urbaines de plus de 1 million d'habitants de l'Union Européenne"". Diakses pada 10 April 2006. 
  3. (Basa Perancis) Institut National de la Statistique et des Études Économiques. ""Aire Urbaine '99 – pop totale par sexe et âge"". Diakses pada 10 April 2006. 
  4. Stefan Helders, World Gazetteer. ""Wilayah Metropolitan Dunia"". Diarsipkan dari yang asli pada 1 Oktober 2007. Diakses pada 18 Januari 2007. 
  5. Grup dan Jaringan Belajar Globalisasi dan Kota Dunia (GaWC), Universitas Loughborough. ""Daftar Kota Dunia"". Diakses pada 4 Oktober 2007. 
  6. Fortune. "Global Fortune 500 menurut negara: Perancis". Diakses pada 3 Nopémber 2007. 
  7. (Basa Perancis) Institut National de la Statistique et des Études Économiques. "Le tourisme se porte mieux en 2004" (PDF). Diakses pada 16 Januari 2007.