Parramatta, New South Wales

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Parramatta
Sydney, New South Wales
ParramattaRiver Parramatta Northbank.jpg
Parramatta di Walungan Parramatta
Populasi: 18,448 [1]
Ngadeg: 1788
Kode pos: 2150
Koordinat: 33°48′54″S 151°00′4″E / 33.81500°S 151.00111°E / -33.81500; 151.00111Koordinat: 33°48′54″S 151°00′4″E / 33.81500°S 151.00111°E / -33.81500; 151.00111
Zona wanci:

 • Usum Panas (DST)

AEST (UTC+10)

AEDT (UTC+11)

Ajén Properti: AUD $420,000 (2009)
Lokasi: 23 km (14 mi) kuloneun of Sydney CBD
LGA:
Wewengkon: Greater Western Sydney
County: Cumberland[3]
Parish: St. John[3]
State District:
Federal Division:
Patempatan sabudeureun Parramatta:
Northmead North Parramatta Oatlands
Westmead Parramatta Rosehill
Greystanes Mays Hill Harris Park
Parramatta, New South Wales

Parramatta (dikecapkeun /ˈpærɑːmætɑː/) nyaeta pasisian di beh kuloneun Sydney, New South Wales, Australia.[3][10][11] Ayana dina gundukan Walungan Parramatta, 23 kilometres (14 mi) beh kuloneun distrik bisnis puseur Sydney, kurang leuwih aya dina deukeuteun puseur geograpis area metropolitanana. Katelah oge 'Parra'.

Parramatta mangrupakeun tempat administratif Local Government Area (LGA) Kota Parramatta. Bagean pasisian ieu wawarehan jeung LGA Kota Holroyd.[2][3][4] Kota ieu mangrupakeun puseur urban gede di New South Wales; puseur dayeuh ekonomi Greater Western Sydney; tur distrik bisnis sentral panggedena kagenep di Australia.[12] Ti taun 2000, Parramatta geus nembongkeun konsolidasi peranna minangka hiji puseur pamarentahan ku ayana relokasi badan-badan saperti kantor puseur New South Wales Police Force, jeung Sydney Water dina taun 2009,[13] ti Sydney CBD. Bareng jeung eta, stasion karéta ogé dironjatkeun ku dilegaannana Westfield Parramatta, dijieunna interchange transportasi, tur pangwangunan Civic Place local government precinct nu kiwari keur lumangsung.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Budaya Aborigin[édit | sunting sumber]

Urang Darug geus maneuh di wewengkon ieu manggenerasi-generasi, tur mere hadiah ka area ieu minangka hiji mangkok dahareun, nu beunghar ku kadaharan ti walungan jeung leuweung. Maranehanana nyebut area ieu Baramada atawa Burramatta ('Parramatta') nu hartina "hulu cai"[14] atawa "tempat ngalayahna belut".[3][15] Tepi ka kiwari loba pisan belut jeung mahluk sagara sejenna katarik ku nyampurna kadaharan nu dijieun tina cai asin Palabuan Jackson nu papanggih jeung cai tawar ti Walungan Parramatta. Belut geus diadopsi minangka lambang kleub Liga Rugby Parramatta Eels.

Patempatan urang Eropa[édit | sunting sumber]

Parramatta kapanggih taun 1788, sarua jeung Sydney. Koloni Britania, nu geus datang bulan Januari 1788 dina First Fleet di Sydney Cove, mibanda kadaharan nu ngan ukur cukup keur ngarojong kahirupan manehannana dina wanci nu pohara singgetna sedengkeun taneuh sabudeureun Sydney Cove geus kabuktian yen kacida malaratna pikeun melakan kadaharan naon wae oge nu dibutuhkeun ku 1,000 urang convict, soldadu jeung administratur pikeun mertahankeun hirupna. Dina taun 1788, Gubernur Arthur Phillip geus ngadatangan sababaraha patempatan samemeh milih Parramatta minangka patempatan nu pangdipikaresepna keur tempat tatanen lega nu ngahasilkeun.[16]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Australian Bureau of Statistics (25 October 2007). "Parramatta (State Suburb)". 2006 Census QuickStats. Diakses pada 2 Oktober 2008.  Map
  2. a b "Suburb Search - Local Council Boundaries - Sydney Outer (SO) - Parramatta City Council". New South Wales Department of Local Government. Diakses pada 2 Oktober 2008. 
  3. a b c d e f g "Geographical Names Register Extract: Parramatta (suburb)". Geographical Names Register (GNR) of NSW. Geographical Names Board of New South Wales. Diakses pada 2 Oktober 2008. 
  4. a b "Suburb Search - Local Council Boundaries - Sydney Outer (SO) - Holroyd City Council". New South Wales Department of Local Government. Diakses pada 2 Oktober 2008. 
  5. "Parramatta". New South Wales Electoral Commission. 24 Maret 2007. Diakses pada 2 Oktober 2008. 
  6. "Baulkham Hills". New South Wales Electoral Commission. 24 Maret 2007. Diakses pada 2 Oktober 2008. 
  7. "Granville". New South Wales Electoral Commission. 24 Maret 2007. Diakses pada 2 Oktober 2008. 
  8. "Reid". Australian Electoral Commission. 19 Oktober 2007. Diakses pada 2 Oktober 2008. 
  9. "Parramatta". Australian Electoral Commission. 19 Oktober 2007. Diakses pada 2 Oktober 2008. 
  10. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/444568/Parramatta
  11. Citakan:DoL suburb image
  12. http://www.parracity.nsw.gov.au/business/about_parramatta/regional_significance
  13. [http://www.sydneywater.com.au/whoweare/MediaCentre/MediaView.cfm?ID=446 Media Release
  14. [1]
  15. Troy, Jakelin. "The Sydney Language" Macquarie Aboriginal Words, 76, Sydney: Macquarie Library.
  16. "Man of Honour - John Macarthur", Michael Duffy, Macmillan 2003, p. 81 ff

Tumbu luar[édit | sunting sumber]