Partéy Kamerdékaan Puerto Riko

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Partido Independentista Puertorriqueño
PIP - Puerto Rican Independence Party
PIP logo.
Pingpinan Rubén Berríos Martínez
Diadegkeun Oktober 1946
Markas San Juan, Puerto Riko
Idéologi Kamerdékaan, démokrasi jeung Pan-Amérika Latén
Pangrojong Internasional Socialist International (SI)
Warna resmi Héjo & Bodas
Ramatloka Ramatloka Resmi Partai: www.independencia.net/ingles/welcome.html

Partéy Kamerdékaan Puerto Riko (basa Spanyol: Partido Independentista Puertorriqueño, PIP) nyaéta hiji partéy politik boga bangsa Puerto Riko anu ngampanyeukeun kamerdékaan Puerto Riko tina pangjajahan Amérika Sarikat.[1] Partéy ieu ngarupakeun salasahiji diantara tilu partéy politik nu gedé di Puerto Riko sarta kadua pangkolotna diantara partéy-partéy anu aya.Kesalahan pengutipan: Tag <ref> harus ditutup oleh </ref>

Saha-saha anu miluan kana idéologi PIP biasana disebut independentistas, pipiolos, atawa témpo-témpo disebut para aktivis pro-kamerdékaan ku lingkungan bangsa Anglo.[2]

Sajarah[édit | sunting sumber]

PIP mitembeyan salaku bagian tina gerakan pro-kamerdékaan bangsa Puerto Riko.

Ngadegna[édit | sunting sumber]

PIP diadegkeun dina tanggal 20 Oktober, 1946 ku Gilberto Concepción de Gracia (ngantunkeun dina taun 1968). Anjeunna ngarasa gerakan kamerdékaan geus "dihianatan" ku Partido Popular Democrático, anu awal tujuanana ogé sarua, nyaéta kamerdékaan.

Pangrojong Internasional[édit | sunting sumber]

PIP narima pangrojong ti Socialist International (SI) jeung para inohong di Amérika Latén. [3]

Mobilisasi Massa jeung Démonstrasi Anti Perang anu dilakukeun ku PIP[édit | sunting sumber]

Saperti dilaporkeun ku pérs Kanada, salila satengah dékade ieu, para pamimgpin jeung anggota aktif PIP jadi pamilon démonstrasi jeung mobilisasi massa anti-perang pikeun nyegah perang di Irak sarta ngalawan upaya pamaréntah AS ngasupkeun bangsa Puerto Riko kana Angkatan Perang AS: "PIP lima taun ka tukang mimiti nyebarkeun leaflets anu ménta para murid sakola supaya ulah ngabolékérkeun informasi pribadina ka para panéang calon militér. Taun kamari, 57 persén murid-murid sakola nawis formulir pikeun ngarusiahkeun informasi pribadina. [4]


Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Berrios-Martinez, Ruben; “Puerto Riko—Lithuania in Reverse?”; The Washington Post, Pg. A23; May 23, 1990.
  2. Wallace, Carol J.; “Translating Laughter: Humor as a Special Challenge in Translating the Stories of Ana Lydia Vega”; The Journal of the Midwest Modern Language Association (MLA), Vol. 35, No. 2, Translating in and across Cultures (Autumn, 2002), pp. 75-87
  3. “Prominentes figuras de América Latina apoyan la independencia de Puerto Rico - Escritores y artistas declaran su adhesión a la Proclama de Panamá” www.independencia.net/topicos/panama/cpi_panama_nov06.html
  4. Anti-war activists target military recruiters in Puerto Rico; September 29, 2007 - The Canadian Press


  • Puerto Rican Independence Party (1998). Retrieved January 6, 2004 from www.independencia.net/ingles/welcome.html

Ramatloka[édit | sunting sumber]

  • Official Website of the Puerto Rican Independence Party - www.independencia.net/ingles/welcome.html

Citakan:Puerto Rican political parties