Partikel éleménter

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina fisika partikel, partikel éleméntér atawa partikel dasar nyaéta partikel anu teu dipikanyaho naha disusun ku partikel nu leuwih leutik atawa henteu. Lamun partikel éleméntér bener-bener teu disusun ku partikel nu leuwih leutik, mangka inyana mangrupakeun balok pangleutikna (dasar) anu ngawangun partikel-pertikel nu aya di alam. Dina modél baku, quark, lepton, jeung gauge boson mangrupakeun partikel-partikel éleméntér.

Modél baku[édit | sunting sumber]

Artikel utama jeung tabél partikel: Modél Baku

Modél baku dina fisika partikel ngawengku 12 spésiés fermion dasar (partikel barang) jeung 12 spésiés boson dasar (partikel radiasi), sarta antipartikel anu patali jeung Higgs boson anu masih tacan kapanggih.

Tapi Modél Baku remen ogé dianggap téori "provisional" batan dianggap téori dasar, alatan manéhna henteu luyu jeung téori rélativitas umum Einstein. Jigana partikel séjén anu henteu diasupkeun kana Modél Baku, kawas graviton, partikel anu baris mawa gravitasi atawa spartikel, mitra supersimétri tina partikel umum.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Brian Greene, The Elegant Universe, W.W.Norton & Company, 1999, ISBN 0-393-05858-1.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]