Periode tabél periodik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina tabel periodik, periode nyaéta baris na tabel.

Jumlah kulit éléktron nangtukeun kaasup periode mana hiji atom. Unggal kulit dibagi kana subkulit nu béda-béda, di mana nalika wilangan atom nambahan, mangka subkulitna kaeusi nurutkeun susunan

1s 
2s           2p  
3s           3p  
4s        3d 4p  
5s        4d 5p  
6s     4f 5d 6p  
7s     5f 6d 7p  
8s  5g 6f 7d 8p  
...  

nu ngabentuk struktur tabel periodik. Ku sabab éléktron pangluarna nangtukeun sipat kimiawi, susunan ieu saluyu jeung golongan tabel periodik.

Unsur-unsur nu patutur-tutur dina hiji golongan mibanda sipat fisik nu sarupa, sanajan béda massana kaitung loba. Unsur-unsur nu patutur-tutur dina hiji periode mibanda massa nu sarupa tapi sipatna béda.

Tempo ogé:


Tabel periodik

Tabel baku | Tabel vértikal | Tabel antizat | Tabel jeung ngaran | Ngaran jeung massa atom (badag) | Ngaran jeung massa atom (leutik) | Blok-F satabel | Unsur-unsur nepi ka-218 | Konfigurasi éléktron | Logam jeung nonlogam | Tabel dumasar blok
Daptar Unsur
Ngaran | Lambang atom | Wilangan atom | Titik golak | Titik lééh | Dénsiti | Massa atom
Golongan | Periode | Dérét | Blok