Peuting

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Mangsa peuting di dayeuh Melbourne

Peuting nyaéta hiji mangsa (waktu) di mana hiji tempat keur aya dina posisi anu henteu pahareup-hareup jeung panonpoé, sarta ku lantaran éta jadi poék. Dina waktu beulahan planét bumi keur ngalaman mangsa peuting ieu, beulahan séjénna baris ngalaman waktu beurang. Peuting sakapeung didéfinisikeun minangka waktu antara surupna panonpoé di tungtung deuleu (sisi langit) palebah kulon nepi ka meletékna panonpoé di sisi langit palebah wétan dina poé isukna.

Alatan rotasi bumi anu muter ti kulon ka wétan, mangka beurang jeung peuting baris silih selang, sarta ngajadikeun hiji poé kawangun ku 24 jam.

Lilana waktu peuting béda-béda gumantung usum, utamana pikeun wewengkon anu deukeut jeung kutub. Di nagara Amérika Sarikat contona, dina waktu usum panas (bulan Juli jeung Agustus) peuting baris leuwih pondok batan dina waktu usum tiis (bulan Désémber jeung Januari).