Pinding sél

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Pinding sél (Basa Indonésia: dinding sel Basa Inggris: cell wall Basa Jawa: dinding sèl Basa Walanda: celwand) kurang leuwihna, mangrupakeun lapisan padet ngubeng sél baktéri, archaea, fungi, tutuwuhan, jeung ganggang. Sato jeung kalolobaan protista lianna ukur boga mémbran sél, tanpa pinding sél. Mun pinding sélna diruksak, misalna migunakeun énzim, nu nyésa téh disebut protoplas. Guna utama pinding sél taya lian salaku taméng tina gerakan fisik nu bisa ngaruksak sél.

Pinding sél tutuwuhan[édit | sunting sumber]

Struktur sél tutuwuhan. (a) plasmodesmata (b) mémbran plasma (c) pinding sél (1) kloroplas (d) mémbran tilakoid (e) (2) vakuola (f) vakuola (g) tonoplas (h) mitokondria (i) peroksisom (j) sitoplasma (k) vésikel (l) rétikulum éndoplasma garihal (3) inti sél (m) pori inti (n) (o) nukléolus (p) ribosom (q) rétikulum éndoplasma lemes (r) (s) awak Golgi (t) sitoskeleton

Pinding sél tutuwuhan ngemban sababaraha pancén: nguatkeun sél pikeun pangrojong struktur jeung mékanik, ngajaga bentuk sél, sarta ngarahkeun kamekaran sél pikeun ngabentuk tangkalna. Pinding sél ogé nyegah ékspansi nalika cai asup kana sél. Istilah turgor dipaké pikeun ngagambarkeun ieu tekenan nu dipicu kaleuwihan cai di jero sél tutuwuhan. Pinding sél jadi taméng pikeun ngalawan kuman jeung lingkungan, sarta salaku gudang karbohidrat pikeun tutuwuhan. Pinding sél téh diwangun utamana ku polimér karbohidrat nu disebut selulosa.

Gambar[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Raven, J. A. (1983). The transport and function of silicon in plants. Biol. Rev. 58, 179-207.
  • Sendbusch, P. S. (2003). Cell Walls of Algae. Botany Online.
Organél sél
Awak Golgi | Kloroplas | Lisosom | Miofibril | Mitokondria | Nukleus | Peroksisom | Rétikulum éndoplasma | Ribosom | Séntriol | Vakuol | Vésikel


Nulis.jpg