Plasma getih

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Plasma getih nyaéta komponén cairan dina getih, tempat suspénsina sél-sél getih. Plasma dina getih téh 55% tina volumena, nu diwangun ku cai (90% volume) jeung protéin, glukosa, faktor koagulasi, ion mineral, hormon, jeung karbon dioksida (plasma téh média utama angkutan hasil ékskrési). Plasma getih bisa diala ku cara basajan: getih seger diputer dina séntrifusa nepi ka sél-sélna ngendap dina dasar tabung. Plasma dibédakeun jeung sérum, sabab sérum mah geus teu boga fibrinogén jeung faktor-faktor koagulasi[1].

Plasma beku seger[édit | sunting sumber]

Plasma beku seger ("fresh frozen plasma", FFP) disiapkeun tina hiji unit getih nu diala ti hiji jalma. Plasma nu dibekukeun dina suhu (-40F) bisa disimpen sapuluh taun ti titimangsa disedotna. Istilah FFP kadang dipaké pikeun sakabéh produk plasma beku anu bisa ditransfusikeun, kaasup nu teu luyu jeung baku FFP. FFP ngandung sakabéh protéin jeung faktor koagulasi nu aya dina getih.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Blood plasma. Wikipédia basa Inggris. Disalin 22 Oktober 2008.
  1. Maton, Anthea, Jean Hopkins, Charles William McLaughlin, Susan Johnson, Maryanna Quon Warner, David LaHart, Jill D. Wright (1993). Human Biology and Health, Englewood Cliffs, New Jersey, USA: Prentice Hall.


Sistem kardiovaskular - Getih
Sél getih beureum - Sél getih bodas - Platélét - Plasma getih - Sél stém hémopoiétik pluripoténsial
Sél getih bodas
Granulosit (Granulosit Neutrofil, Granulosit éosinofil, Granulosit basofil) - Limfosit - Monosit
Koagulasi
Faktor koagulasi: - Fibrin (I) - (Pro)trombin (II) - FV - FVII - FVIII - FIX - FX - FXI - FXII - FXIII - HMWK - vWF - Faktor jaringan
Inhibitor: Antitrombin - Protéin C - Protéin S - Protéin Z - ZPI - TFPI
Fibrinolisis: Plasmin - tPA/urokinase - PAI-1/2 - α2-AP - TAFI


Nicotiana tabacum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-098.jpg

[[simple:Blood#Plasma