Polinésia Perancis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Polynésie française
Pōrīnetia Farāni
Polinésia Perancis
Bandéra French Polynesia Lambang French Polynesia
Motto
"Tahiti Nui Māre'are'a"
"Liberté, Égalité, Fraternité"
Lagu
La Marseillaise
Location of French Polynesia
Ibu kota Papeetē
17°34′S 149°36′W
Kota panggedéna Fa'a'a
Basa resmi basa Perancis
Grup étnis  (dina 1988, sénsus étnis nu pangahirna)[1]
66.5% urang Polinésia tulén;
7.1% urang Polinésia kalawan campuran saeutik Éropa jeung/atawa Asia Wétan;
11.9% urang Éropa (kalobaannana Perancis);
9.3% Campuran (katurunan Éropa jeung Polinésia);
4.7% urang Asia Wétan (kalobaanana Cina)
Démonim French Polynesian
Pamaréntah Wewengkon depéndensi
 -  Présidén Perancis François Hollande
 -  Présidén
Polinésia Perancis

Oscar Temaru
 -  Komisionér Luhur
Adolphe Colrat
Koléktivitas peuntas laut Perancis
 -  Protéktorat 1842 
 -  Wewengkon peuntas laut 1946 
 -  Koléktivitas peuntas laut 2004 
Aréa
 -  Total 4.167 km² (ka-173)
1.609 mil² 
 -  Cai (%) 12
Populasi
 -  Perkiraan  1 Jan. 2010 267.000[2] (ka-177)
 -  Sénsus Ags. 2007 259.596[3] (ka-177)
 -  Kapadetan 63 /km² (ka-130)
164 /mil²
GDP (nominal) Perkiraan 2006
 -  Total US$5.65 milyar[4] (teu karéngking)
 -  Per kapita US$21.999[4] (teu karéngking)
Mata uang Franc CFP (XPF)
Zona wanci (UTC-10, −9:30, -9)
TLD Internét .pf
Kode telepon +689

Polinésia Perancis (Basa Prancis: Polynésie française, dilapalkeun: [pɔlinezi fʁɑ̃sɛz]; basa Tahiti: Pōrīnetia Farāni) mangrupakeun hiji nagara peuntas laut ti Perancis (pays d'outre-mer). Diwangun ti sababaraha grup pulo-pulo Polinésia, nu pangsohorna nya éta Tahiti dina grup Kapuloan Society, nu ogé mangrupakeun pulo nu panglobana populasina jeung kadudukan ibu kota (Papeetē).

Administrasi[édit | sunting sumber]

Antara 1946 jeung 2003, Polinésia Perancis miboga status wewengkon peuntas laut (basa Perancis: territoire d'outre-mer, atawa TOM). Dina 2003, jadi hiji koléktivitas peuntas laut (basa Perancis: collectivité d'outre-mer, atawa COM). Dina undang-undang ti 27 Pébruari 2004 méré pangkat katangtu nagara peuntas laut dina républik (Basa Prancis: pays d'outre-mer au sein de la République, atawa POM), tapi tampa parobihan légal dina statusna.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Polinésia Perancis miboga lima subdivisi administratif (Basa Prancis: subdivisions administratives):

Géografi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Géografi Polinésia Perancis.

Pulo-pulo di Polinésia Perancis miboga total aréa daratan 4.167 kilométer pasagi (1.622 mil pasagi) kasebar dina wewengkon laut saluas 2.500.000 kilométer pasagi (965.255 mil pasagi). Aya kira-kira 130 pulo di Polinésia Perancis.[5] Titik nu pangluhurna Gunung Orohena di Tahiti.

Salian ti Tahiti, sababraha atol, pulo, jeung grup kapuloan utama di Polinésia Perancis nu lian nya éta: Ahē, Pora Pora, Hiva 'Oa, Huahine, Mai'ao, Maupiti, Meheti'a, Mo'orea, Nuku Hiva, Ra'iātea, Taha'a, Te Ti'aroa, Tupua'i, jeung Tūpai.

3 komune nu panggedéna
Komune Pulo Populasi
Faaa Tahiti 29.900
Papeete Tahiti 26.300
Mahina Tahiti 14,500

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "Frontières ethniques et redéfinition du cadre politique à Tahiti" (PDF). Diakses pada 31 Méi 2011. 
  2. (Basa Perancis) Institut Statistique de Polynésie Française (ISPF). "Bilan, principaux indicateurs et estimations de population (Ensemble Polynésie)". Diakses pada 21 Januari 2011. 
  3. (Basa Perancis) Institut Statistique de Polynésie Française (ISPF). "Population légale au 20 août 2007". Diakses pada 13 Januari 2009. 
  4. a b (Basa Perancis) Institut Statistique de Polynésie Française (ISPF). "La Production Intérieure Brute et le Produit Intérieur Brut". Diakses pada 14 Séptémber 2009. [tumbu nonaktif]
  5. Kingfisher Geography Encyclopedia. ISBN 1-85613-582-9. Page 546

Bibliograpi[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Polinésia Perancis ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Indormasi umum
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Polinésia Perancis di Wikivoyage






Koordinat: 17°32′S 149°34′W / -17.533, -149.567


Countries.png