Propinsi Jepang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Propinsi dina 701702
Propinsi dina periode Kamakura nepi ka taun 1868

Samemeh sistim perfektur modern aya, Jepang dibagi kana sapuluh kuni (国, nagara), nu ilahar dina Basa Inggris propinsi. Unggal propinsi dibagi kana gun (郡, wilayah; samemehna disebut kōri).

Propinsi dipake keur satuan administrasi jeung wewengkon geografi. Dina ahir Periode Muromachi, fungsi efektif jeung laun-laun digantikeun ku kakawasansengoku-daimyo. Dumasar kana aturan Toyotomi Hideyoshi, propinsi sacara administrasi digantikeun ku daimyos fief. Dina periode Edo, fief jadi han. Propinsi nyesakeun entitas geografi jeung urang Jepang nyebut tempat ku ngaran propinsi ditambahan ku ngaran han.

Dina restorasi Meiji, han diaku sacara hukum salaku satuan adminitrasi tapi gancang digantikeun ku perfektur (perfektur urban disebut fu jeung perfektur rural disebut ken). Propinsi salaku bagean tina sistim alamat teu dileungitkeun tapi, malah nambahan. Dina taun 1871, jumlah perfektur aya 304, sedengkeun jumlah propinsi aya 68, teu kaasup Propinsi Hokkaido jeung Ryukyu. Wates antara perfektur loba nu teu lengkeup, malah kadangkala teu sarua jeung water propinsi. Perfektur laun-laun dihijikeun jeung jumlahna ngurangan jadi 37 dina taun 1881; saterusna dibagi deui jadi 45 taun 1885. Ku nambahkeun Hokkaido jeung Okinawa ngahasilkeun jumlah sakabeh prefektur ayeuna aya 47.

Nepi ka kiwari, taya parentah resmi nu ngaleungitkeun propinsi. Propinsi dianggap henteu leungit sakabenhna, sababaraha hal masih dipake keur ngaran tempat, ngaran parusahaan jeung merk. Dina awal taun 2000-an, gubernur Perfektur Nagano ngusulkeun ngaran perfekturna jadi "Shinshu" (ngaran nu asalna ti Propinsi Shinano).

Propinsi diasupkeun kana kinai (kaasup ibukotana), sarta tujuh atawa dalapan do (rute atawa sirkuit). Catetan, sanajan do dina konteks ieu teu matak bingung jeung jalan lalulintas modern saperti Tokaido ti Tokyo ka Kyoto atawa Kobe. Hokkaido dina konteks ieu teu matak bingung jeung Perfektur Hokkaido, sanajan tumpang tindih sacara geografi.

Daptar propinsi[édit | sunting sumber]

Awal abad ka dalapan[édit | sunting sumber]

Tempo oge: Gokishichido
  • Kinai 畿内 (Daerah deukeut-kaasup ibukota)
    • Yamato 大和国 (tempatna kaisar) (ditulis 倭国 nepi ka jaman Tennō Genmei, nu netepkeun ibu kota Jepang mimiti di Nara, aya di jero ieu propinsi din taun 710 CE)
    • Kawachi 河内国
    • Settsu 摂津国
    • Yamashiro 山城国 (samemehna ditulis oge 山背国 atawa 山代国; propinsi ieu ayana di Kyoto)
  • Tosando 東山道 (Jalur-gunung-wetan)
  • Tokaido 東海道 (Jalur-Laut-Wetan)
    • Iga 伊賀国
    • Ise 伊勢国
    • Shima 志摩国
    • Owari 尾張国
    • Mikawa 三河国
    • Totomi 遠江国 (sacara litelatur "Jauh ti Laut Caitawar," tempo Dano Hamanako)
    • Suruga 駿河国
    • Izu 伊豆国
    • Kai 甲斐国
    • Sagami 相模国
    • Kazusa 上総国 (sacara litelatur "Fusa Luhur," baheula bagean ti Propinsi Fusa)
    • Shimo-Usa 下総国 (sacara litelatur "Fusa Handap," baheula bagean ti Propinsi Fusa)
    • Hitachi 常陸国 (sacara litelatur "Panonpoe bijil," contona /hi-tachi/, maksudna tuntung wetan, tapi karakter Cina nu dipake hartina sabenerna "Salawasna-darat," contona /hita-chi/)
  • Hokurikudo 北陸道 (North-Land-Route)

Awal abad kasalapan nepi ka restorasi Meiji[édit | sunting sumber]

Sanggeus restorasi Meiji (1868)[édit | sunting sumber]

Sababaraha periode singket[édit | sunting sumber]

Peta propinsi Jepang baheula
  • Chichibu (sababaraha taun samemeh 645, dihijikeun dina Musashi)
  • Aizu (sababaraha taun samemeh 645, merged into Mutsu)
  • Ho (sababaraha taun samemeh 645, dihijikeun dina Mikawa)
  • Shinaga (sababaraha taun samemeh 645, dihijikeun dina Sagami)
  • Izumi Gen (kira-kira taun 716 nepi ka taun 738, dipisahkeun tina Kawachi)
  • Yoshino Gen (kira-kira taun 716 nepi ka taun 738, dipisahkeun tina Yamato)
  • Suwa (kira-kira taun 721 nepi ka taun 738, dipisahkeun tina Shinano)
  • Iwaki (kira-kira taun 718 nepi ka taun 724, dipisahkeun tina Mutsu)
  • Iwase (kira-kira taun 718 nepi ka taun 724, dipisahkeun tina Mutsu)

Kiwari[édit | sunting sumber]

Ngaran propinsi ieu dumasar kana alesan sajarah. Bisa dipake oge keur sababaraha hal nu kawentar atawa sanggeus periode Edo. Contona sanuki udon, iyokan, atwa awa odori.

Sababaraha ngaran propinsi dipake keur ngabedakeun bagean tina perfektur ayeuna nu mibanda karakter budaya jeung geografi husus. Ilahar dipake dina tulisan saperti Hoku-Setsu (北摂) hartina wewengkon Kaleureun (北) Settsu (摂津).

Rujukan[édit | sunting sumber]

Wikipedia Basa Inggris

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Peta jentre ngeunaan propinsi dina waktu nu beda, bisa ditempo di: