R

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
R
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

R nyaéta hurup Latin modérn anu ke-18. Dina basa Indonésia disebut er, dibaca [ɛr], sedengkeun dina basa Inggris disebut ar (dibaca [ɑr]).

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"sirah" 
Proto-Semitik
ra’s 
Fénisia
rosh 
Yunani Kuna
ro 
Yunani Modérn
ro 
Étruska
Latin Modérn
R
D1

Wangun hurup Semitik asalna meureun diilhami ti hiéroglif Mesir anu hartosna "sirah", disebut t-p dina basa Mesir Kuna, tapi diinjeum ku urang Semit pikeun lambang sada /r/ alatan dina basa maranéhanana, kecap "sirah" berbunyi Rêš (pamustunganana jadi ngaran hurupna). Hurup kasebut ngembang jadi Ρ ῥῶ (Rhô) Yunani sarta R Latin. Kamungkinan sawatara wangun hurup kasebut dina basa Étruska sarta Yunani Kulon dibubuhi hiji gurat deui ambéh béda bentukna ti hurup P ayeuna.

Yunani
ro
Étruska
R
Latin
R
Greek Rho pointed.svgGreek Rho normal.svgGreek Rho round-tack.svg Greek Rho 01.svgEtruscanR-01.svgEtruscanR-02.svg LetterR.svg

Bangsa Romawi mangadaptasi hurup P Étruska jadi wangun P anu ayeuna, sedengkeun wangun P jiga sakali jeung hurup R dina alfabét Étruska sarta Yunani. Pikeun ngabédakeunana, mangka bangsa Romawi nyiptakeun hurup R anu jiga kalayan variasi hurup R dina alfabét Étruska sarta ro dina alfabét Yunani, nyaéta jeung gurat diagonal di handapeun lekukannya.

Pelafalan[édit | sunting sumber]

Dina Alfabét Fonétik Internasional (IPA), simbol [r] nandakeun sada konsonan getar rongga-huntu. Variasi wangun [r] dina IPA dipaké pikeun melambangkan konsonan getar sarta rhotik séjénna. Sawatara basa maké hurup r nurutkeun ortografi (atawa skema alih aksara Latin) séwang-séwangan, boh minangka konsonan getar boh konsonan rhotik.

Konsonan Basa Conto sada
Getar rongga-huntu [r] basa Inggris Britania (sawatara dialek), Albania ("rr"), Arab, Arménia, Bali, Bulgaria, Finlandia, Hongaria, Indonésia, Italia, Jawa, Jerman (sawatara dialek), Katalan, Lithuania, Latin, Malayu, Norwégia, Polandia, Romania, Rusia, Skotlandia, Spanyol ("rr"), Sunda, Swedia, Walanda (baku), Wales
Hampiran rongga-huntu [ɹ] Inggris (lolobana dialek ), Faroe, Walanda (dina kalungguhan nu tangtu dina kosakecap sawatara dialek )
Kepakan rongga-huntu [ɾ] Albania ("r"), Hindi 'र', Italia, Katalan, Portugis, Spanyol ("r"), Turki, Yunani
Kepakan-sisi rongga-huntu [ɺ] Jepang
Desis kenyang-tukang bersuara [ʐ] Mandarin (alofon)
Hampiran kenyang-tukang [ɻ] basa Inggris Amérika (sawatara dialek), Malayalam, Mandarin (alofon), Tamil
Kepakan kenyang-tukang [ɽ] Hindi 'ड़', Inggris Skotlandia (sakapeung), Népali, Norwégia, urdu
Getar tekak [ʀ] Jerman (baku), Perancis, basa Swédia (Swédia Kidul), Walanda (di Bélgia sarta sawatara dialek di Walanda),
Desis tekak bersuara [ʁ] Jerman, Dénmark, Perancis (kira-kira Paris), Ibrani Modérn, Portugis

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup R
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Romeo ·–·
ICS Romeo.svg Semaphore Romeo.svg Sign language R.svg ⠗
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
R
Huruf leutik
r
Unicode U+0052 U+0072
ASCII Désimal 82 114
Biner 01010010 01110010
EBCDIC 217 153

Tempo ogé[édit | sunting sumber]