Réaksi kondensasi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Réaksi kondensasi (ogé katelah réaksi dehidrasi) nyaéta réaksi kimia nalika dua molekul atawa moieties meta bari ngaleupaskeun cai atawa amonia. Ieu bisa dianggap sabalikna ti réaksi hidrolisis, nyaéta meulah hiji zat kimia jadi dua bagian ku ayana cai.

Mékanisme[édit | sunting sumber]

Réaksi kondensasi lumangsung dina dua hambalan:

  1. adisi nukléofilik
  2. Éliminasi

Larapan[édit | sunting sumber]

Réaksi kieu dijadikeun dasar pikeun nyipta rupa-rupa polimér penting kayaning: nilon, poliéster, sarta rupa-rupa elém. Ieu ogé dijadikeun dasar pikeun nyipta silikat jeung polifosfat di laboratorium. Dina biologi, dibentukna adénosin difosfat jeung adénosin trifosfat prékursor jeung fosfat anorganik ogé mangrupa réaksi kondensasi.

Réaksi nu ngahasilkeun anhidrida asam tina asam panyusunna biasana mangrupa réaksi kondensasi.