Réliabilitas (statistika)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina statistika, réliabilitas hartina runtuyan ukuran nu angger atawa alat keur ngukur. Réliabilitas henteu pakait langsung jeung validitas. Réliabilitas nyaéta ukuran nu bisa dipercaya keur ngukur sacara angger, tapi teu perlu kana naon anu diukur. Conto, sanajan loba tes anu bisa diandelkeun, tapi teu sakabeh tes nembongkeun hasil nu hade keur ngagambarkeun hij pagawaean.

Dina elmu percobaan, reliabilitas nyaeta ukuran tes nu masih keneh angger sanggeus tes dipigawe sababaraha kali kana subyek nu sarua dina kaayan nu ampir sarua oge. Hij percobaan bisa diandelkeun lamun hasilna angger dina unggal ukuran, sarta teu bisa diandelkeun lamun hasilna beda.

Estimasi[édit | sunting sumber]

Reliabilitas bisa diestimasi ku sababaraha cara nu bisa dikelompokkeun kana dua tipe nyaeta: administrasi-tunggal jeung administrasi-multiple. Metoda administrasi-multiple merlukeun dua peniley dina administrasina. Dina metoda test-retest, reliabiliti dianggap salaku Pearson product-moment correlation coefficient antara dua ukuran administrasi nu sarua. Dina metoda alternate forms, reliabiliti diitung make Pearson product-moment correlation coefficient tina dua bentuk nu beda, ilaharna di-administrasi-keun babarengan. Metoda administrasi-tunggal kaasup split-half sarta internal consistency. Metoda split-half ngawengku ukuran dua halves salaku bentuk alternatipna. Ieu estimasi "halves reliability" saterusna dilajuning lakukeun ku cara make Spearman-Brown prediction formula. Ukuran internal nu ilahar dipake nyaeta Cronbach's alpha, nu ilaharna dianggap salaku mean keur sakabeh koefisien split-half.

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg