Républik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun idéologi pulitis, tempo Républikanisme. Pikeun kagunaan lian, tempo Républik (disambiguasi).}}

Citakan:Forms of government

Républik mangrupakeun hiji wangun pamaréntahan di nu mana rahayat, atawa sababaraha bagian signifikan tina, miboga kawasa ageung kana pamaréntahan jeung di mana pangeusi jabatan nagara dipilih liwat pamilu atawa dipilih liwat urang anu dipilih liwat pamilu.[1][2] Dina jaman kiwari, définisi sederhana tina hiji républik nya éta hiji pamaréntahan di mana pupuhu nagarana sanés Raja/Ratu (atawa nu lian nu sipatna turun-tumurun).[3][4] Kecap républik sabenerna mah diturunkeun ti frasa basa Latin res publica, nu bisa ditarjamahkeun "hubungan umum", jeung sok dipaké pikeun nyebut nagara anu ngagunakeun wangun pamaréntahan ieu.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Montesquieu, The Spirit of the Laws (1748), Bk. II, ch. 1.
  2. "Republic". Encyclopædia Britannica. 
  3. "republic", WordNet 3.0 (Dictionary.com), diakses pada 20 Maret 2009 
  4. "Republic". Merriam-Webster. Retrieved on August 14, 2010. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Martin van Gelderen & Quentin Skinner, eds., Republicanism: A Shared European Heritage, v1, Republicanism and Constitutionalism in Early Modern Europe, Cambridge: Cambridge University Press., 2002
  • Martin van Gelderen & Quentin Skinner, eds., Republicanism: A Shared European Heritage, v2, The Values of Republicanism in Early Modern Europe, Cambridge: Cambridge U.P., 2002
  • Frédéric Monera, L'idée de République et la jurisprudence du Conseil constitutionnel — Paris: L.G.D.J., 2004 Fnac, LGDJ.fr
  • James Hankins, "Exclusivist Republicanism and the Non-Monarchical Republic," Political Theory 38.4 (August 2010), 452-482.


Society.png