Républik Dominika

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
República Dominicana
Républik Dominika
Bandéra Républik Dominika Lambang Républik Dominika
Motto
"Dios, Patria, Libertad"
Lagu

Himno Nacional
Location of Républik Dominika
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Santo Domingo
19°00′N 70°40′W
Basa resmi Basa Spanyol
Grup étnis  73%: Multiras[1]

16%: Bodas[2]

11%: Hideung[3]
Démonim Dominican
Pamaréntah Républik démokratik jeung kahijian[4][5] atanapi Démokrasi Répréséntatif[5]
 -  Présidén Leonel Fernández[5]
 -  Wakil Présidén Rafael Alburquerque[5]
Kamerdikaan
 -  ti Spanyol 1 Désémber 1821[5] 
 -  ti Haiti 27 Pébruari 1844[5] 
 -  ti Spanyol 16 Agustus 1865[5] 
Aréa
 -  Total 48442 km² (ka-130)
mil² 
 -  Cai (%) 0,7[4]
Populasi
 -  Sénsus 2010 9.378.818 
 -  Kapadetan 193,6 /km² (?)
501,5 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $93,055 milyar[6] 
 -  Per kapita $9.922[6] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $54,912 milyar[6] 
 -  Per kapita $5.855[6] 
Gini? (2005) 49,9[4] (luhur
HDI (2010) Red Arrow Down.svg 0,663[7] (luhur) (ka-88)
Mata uang Peso[5] (DOP)
Zona wanci Atlantik (UTC-4[4])
TLD Internét .do[4]
Kode telepon +1-809, +1-829, +1-849
Sumberna:
  • aréa, ibu kota, lambang, koordinat, bandéra, basa, motto, jeung ngaran: .[5] Pikeun ajén aréa lianna, 48.730 km2, kode telepon 809, jeung TLD Internét: [4]

Républik Dominika (basa Spanyol: República Dominicana [reˈpuβlika ðominiˈkana]) nyaéta hiji nagara di pulo La Hispaniola, bagian ti kapuloan Antillen Gedé di wewengkon Karibia. Sabagian ti pulona dikawasaan ku Haiti, nyieun Hispaniola 1 ti 2 pulo Karibia nu kabagi ku 2 nagara. Boh dumasar aréa boh dumasar populasi, Républik Dominika mangrupa nagara Karibia nu panggedéna ka-2 (sanggeus Kuba), kalawan 48.442 km²s (18,704 mil²) jeung pakiraan populasi 10 yuta urang.[5][8] Urang Taíno midumukan naon nu ayeuna Républik Dominika saprak abad ka-7. Christopher Kolumbus nepi ka ditu dina 1492, sarta wewengkon éta jadi patempatan padumukan Eropa nu permanén kahiji di Amérika.

Propinsi jeung kotamadya[édit | sunting sumber]

Républik Dominika dibagi kana 31 propinsi. Santo Domingo, ibu kotana, minangka Distrito Nacional (Distrik Nasional). Propinsi-propinsina teras dibagi kana kotamadya (municipios; tunggal municipio).

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]


Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Dominican Republic ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Républik Dominika di Wikivoyage

Pamekaran Sosial
Gastronomi


Citakan:Dominican Republic topics

Geografi lokal
Kaanggotaan internasional


Countries.png