Républik Kongo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kadé kaliru jeung Républik Démokratik Kongo
Pikeun kagunaan lian, tempo Kongo (disambiguasi)

Koordinat: 1°26′24″S 15°33′22″E / -1.44, 15.556

République du Congo
Repubilika ya Kongo
Republiki ya Kongó
Républik Kongo
Bandéra Républik ongo Lambang Républik ongo
Motto
Unité, Travail, Progrès
Lagu
La Congolaise
Location of Républik ongo
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Brazzaville
4°16′S 15°17′E
Basa resmi
(Basa régional)
Basa Perancis
(Basa Kongo/Basa Kituba, Basa Lingala)
Démonim Brazzaville Congolese
Pamaréntah Républik présidénsial
 -  Présidén Denis Sassou Nguesso
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 15 Agustus 1960 
Aréa
 -  Total 342.000 km² (ka-64)
 mil² 
 -  Cai (%) 3,3
Populasi
 -  Perkiraan  2009 3.686.000[1] (ka-128)
 -  Kapadetan 10,8 /km² (ka-204)
 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $17,108 milyar[2] 
 -  Per kapita $4.426[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $11,530 milyar[2] 
 -  Per kapita $2.983[2] 
HDI (2010) Red Arrow Down.svg 0,489 [3] (sedeng) (ka-126)
Mata uang Franc CFA Afrika Tengah (XAF)
Zona wanci WAT (UTC+1)
TLD Internét .cg
Kode telepon +242

Républik Kongo (Basa Prancis: République du Congo; Basa Kongo: Repubilika ya Kongo; Basa Lingala: Republiki ya Kongó), kadang disebut Kongo-Brazzaville, nya éta hiji nagara di Afrika Tengah. Nagara ieu tepung wates jeung Gabon, Kamerun, Républik Afrika Tengah, Républik Démokratik Kongo (baheulana kawanoh salaku Zaire), propinsi éksklave Angola, Kabinda, sarta Teluk Guinéa.

Wewengkon ieu didominasi ku séké-séké Bantu, nu ngawangun hubungan dagang kana lebak Walungan Kongo. Républik ieu mangrupakeun urut jajahan Perancis.[4] Dina kameridkaan di 1960, urut jajahan Perancis, Kongo Tengah, jadi Républik Kongo. Républik Rahayat Kongo anu baheula mangrupakeun nagara Marxis-Leninis hiji partéy ti 1970 nepi ka 1991. Pamilu multipartéy geus dilaksanakeun ti 1992, sanajan pamaréntahan anu dipilih sacara démokratis diusir dina Perang Sadulur Républik Kongo 1997.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Departemén Républik Kongo, Komune Républik Kongo, Distrik Républik Kongo

Républik Kongo dibagi kana 12 départements (departemén). Departemén dibagi kana komune jeung/atawa distrik.[5] Nya éta:

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  2. a b c d "Republic of the Congo". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. http://hdr.undp.org/en/media/HDI_2009_EN_Tables.pdf
  4. "CIA – The World Factbook – Congo, Republic of the". Cia.gov. Diakses pada 26 Désémber 2008. 
  5. With inconsistent figures:

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Republic of the Congo ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntahan
Umum
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Républik Kongo di Wikivoyage

Citakan:Congo-Brazzaville topics

Gnome-globe.svg Géografi lokal
Kaanggotaan internasional
Basa


Countries.png