Républik Otonom Krimea

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Автономна Республіка Крим
Автономная Республика Крым
Qırım Muhtar Cumhuriyeti
Républik Otonom Krimea
Bandéra Crimea Lambang Crimea
Motto
Процветание в единстве  (Rusia)
Protsvetanie v yedinstve  (alih aksara)
"Kamakmuran dina Tunggal"
Lagu
Нивы и горы твои волшебны, Родина  (Rusia)
Nivy I gory tvoi volshebny, Rodina  (alih aksara)
Gunung jeung lemah anjeun ajaib, Pertiwi

Location of Crimea
Lokasi Krimea (beureum) dina Ukraina (paul ngora).
Location of Crimea
Lokasi Krimea (héjo kolot) dina Ukraina (héjo ngora) di peta Eropa.
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Simferopol
44°56′N 34°6′E
Basa resmi Ukraina1
Basa régional Rusia, Tatar Krimea
Grup étnis (2001) 58.32% Rusia
24.32% Ukraina
12.10% Tatar Krimea
Pamaréntah Républik otonomna Ukraina
 -  Wawakilan Présidén Viktor Plakida[1] (acting)
 -  Pamingpin Pavlo Burlakov (acting)
Otonomi ti Kakaisaran Rusia / Uni Soviét
 -  Didéklarasikeun 18 Oktober 1921 
 -  Diahirkeun 30 Juni 1945 
 -  Dipulihkeun3 12 Pébruari 1992 
 -  Konstitusi 21 Oktober 1998 
Aréa
 -  Total 26.100 km² (ka-148)
10.038 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2007 1.973.185 (ka-148)
 -  Sénsus 2001 2.033.700 
 -  Kapadetan 75,6 /km² (ka-116)
29,3 /mil²
Mata uang Hryvnia Ukraina (UAH)
Zona wanci EET (UTC+2)
 -  Usum panas (DST) EEST (UTC+3)
TLD Internét crimea.ua4
Kode telepon ++3805
1 Ku sabab Ukraina mangrupakeun sahiji-hijina basa nagara di Ukraina, teu aya basa lian nu kénging jadi basa resmi. Tapi dumasar kana Konstitusi Krimea, basa Rusia mangrupakeun basa komunikasi antarétnis. Kumaha wéh, kaperluan pamaréntah dilaksanakeun dina basa Rusia, ku kituna basa éta mangrupakeun basa resmi de facto. Basa Tatar Krimea ogé dianggo.
3 Otonomi Oblast Krimea dipulihkeun ka Républik Otonom Krimea salaku hiji bagian ti Ukraina merdika.
4 Teu resmi ditetepkeun.
5 +380-65 pikeun Républik Otonom Krimea, 380–692 pikeun Kota Sevastopol.

Krimea atawa Républik Otonom Krimea (Basa Ukraina: Автономна Республіка Крим, Avtonomna Respublika Krym; Basa Rusia: Автономная Республика Крым, Avtonomnaya Respublika Krym; basa Tatar Krimea: Qirim Muhtar Cumhuriyeti, Къырым Мухтар Джумхуриети), mangrupakeun hiji unit sub-nasional, hiji républik otonom ti Ukraina. Krimea aya dina basisir kalér Laut Hideung, dina hiji samenanjung nu boga ngaran nu sarua.[2][3][4]

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Krimea dibagi kana 25 daérah: 14 raion jeung 11 kotamadya, resminan kawanoh salaku "daérah nu diparéntah ku déwan kota".[5] Samentawis Kota Sevastopol aya di samenanjung Krimea, administratifna kapisah ti Krimea jeung mangrupakeun hiji ti dua kotamadya istiméwa Ukraina.

Subdivisi Krimea

Raion[édit | sunting sumber]

1. Raion Bakhchisaray
2. Raion Bilohirsk
3. Raion Dzhankoy
4. Raion Kirovske
5. Raion Krasnohvardiyske
6. Raion Krasnoperekopsk
7. Raion Lenine
8. Raion Nizhnyohirskyi
9. Raion Pervomayske
10. Raion Rozdolne
11. Raion Saky
12. Raion Simferopol
13. Raion Sovetskyi
14. Raion Chornomorske

Kotamadya[édit | sunting sumber]

15. Kotamadya Alushta
16. Kotamadya Armyansk
17. Kotamadya Dzhankoy
18. Kotamadya Yevpatoria
19. Kotamadya Kerch
20. Kotamadya Krasnoperekopsk
21. Kotamadya Saki
22. Kotamadya Simferopol
23. Kotamadya Sudak
24. Kotamadya Feodosiya
25. Kotamadya Yalta

Réferénsi[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Crimea ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
  • crimea-portal.gov.ua — Portal resmi déwan mentri Krimea (Basa Inggris)/(basa Ukraina)/(Basa Rusia)/(Basa Perancis)
  • rada.crimea.ua — Loka resmi Verkhovna Rada Krimea


Ukraina Babagian administratif Ukraina Ukraina
Kotak ieu: temposawalaédit



Countries.png