Rétikulum éndoplasma

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Rétikulum éndoplasma (RE) nyaéta organél eukariot anu nyieun raramat interkoneksi anu diwangun ti tubulus, vesikel, sarta cisternae di jero sél. Réticulum éndoplasma garihal nyintesis protein, sedengkeun rétikulum éndoplasma lemes nyintesis lipid sarta steroid, ngatur metabolisme karbohidrat sarta steroid, sarta ngatur konsentrasi kalsium, detoksifikasi ubar, sarta adekna reseptor dina protein membran sél. Rétikulum sarkoplasma ngan boga fungsi ngatur kadar kalsium.

Membran berenda ti retikulum éndoplasma mimiti ditempo ku Keith R. Porter, Albert Claude, sarta Ernest F. Fullam dina warsih 1945.

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan
Organél sél
Awak Golgi | Kloroplas | Lisosom | Miofibril | Mitokondria | Nukleus | Peroksisom | Rétikulum éndoplasma | Ribosom | Séntriol | Vakuol | Vésikel