Republik Indonesia Serikat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Republik Indonesia Serikat, disingket RIS, nyaéta hiji nagara federasi anu ngadeg dina tanggal 27 Désémber taun 1949 minangka hasil kasapukan tilu pihak dina Konférénsi Méja Bunder: Republik Indonesia, Bijeenkomst voor Federaal Overleg (BFO), sarta Walanda. Kasapukan ieu disaksian ogé ku United Nations Commission for Indonesia (UNCI) minangka wawakil PBB.

Republik Indonesia Serikat diwangun ku sababaraha nagara bagian, nyaéta:

  1. Republik Indonésia
  2. Nagara Indonésia Timur
  3. Negara Pasundan
  4. Negara Jawa Timur
  5. Negara Madura
  6. Negara Sumatra timur
  7. Nagara Sumatra Selatan

Sajaba ti éta, aya ogé nagara-nagara anu nangtung sorangan sarta teu ngagabung kana federasi, nyaéta:

  1. Jawa Tengah
  2. Kalimantan Barat
  3. Dayak Besar
  4. Daerah Banjar
  5. Kalimantan Tenggara
  6. Kalimantan Timur (henteu kaasup urut wewengkon Kasultanan Pasir)
  7. Bangka
  8. Belitung
  9. Riau

Republik Indonesia Serikat dibubarkan dina tanggal 17 Agustus taun 1950.

Republik Indonesia Serikat ngabogaan konstitusi nyaéta Konstitusi RIS. Piagam Konstitusi RIS ditandatanganan ku para Lulugu Nagara/Daerah ti 16 Nagara/Daerah Bagian RIS, nyaéta

  1. Mr. Susanto Tirtoprodjo ti Negara Republik Indonesia nurutkeun jangji-pasini Renville.
  2. Sultan Hamid II ti Wewengkon Istimiwa Kalimantan Barat
  3. Ideu Anak Agoeng Gde Agoeng ti Negara Indonesia Timur
  4. R.A.A. Tjakraningrat ti Negara Madura
  5. Mohammad Hanafiah ti Daerah Banjar
  6. Mohammad Jusuf Rasidi ti Bangka
  7. K.A. Mohammad Jusuf ti Belitung
  8. Muhran bin Haji Ali ti Dayak Besar
  9. Dr. R.V. Sudjito ti Jawa Tengah
  10. Raden Soedarmo ti Negara Jawa Timur
  11. M. Jamani ti Kalimantan Tenggara
  12. A.P. Sosronegoro ti Kalimantan Timur
  13. Mr. Djumhana Wiriatmadja ti Negara Pasundan
  14. Radja Mohammad ti Riau
  15. Abdul Malik ti Negara Sumatra Selatan
  16. Radja Kaliamsyah Sinaga ti Negara Sumatra Timur

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • 30 Tahun Indonesia Merdeka, 1945-1949, Sekretariat Nagara RI, 1986, kaca 243-244.