Séké Seri

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Séké Seri (Basa Seri: comcáac) mangrupakeun padumuk asli di Sonora, Méksiko.

Pambagian[édit | sunting sumber]

Séké Seri baheulana dibagi kana genep sub-séké nya éta:

  • Xiica hai iic coii ("aranjeunna nu nuju ka arah angin"), nu nyicingan wewengkon gedé di kalér.
  • Xiica xnaai iicp coii ("aranjeunna nu nuju ka kalér"), nu nyicingan wewengkon ti Bahía Kino nepi ka Guaymas.
  • Tahéjöc comcáac ("padumuk pulo tiburon"), nu nyicingan wewengkon Pulo Tiburon, jeung basisir Méksiko di payunna, kaléreun xiica xnaai iicp coii.
  • Heeno comcáac ("urang-urang sagara keusik"), nu nyicingan lebak di tengah Pulo Tiburon.
  • Xnaamótat ("aranjeunna nu datang ti kidul"), nu tinggal di wewengkon di antara xiica hai iic coii jeung Tahéjöc comcáac.
  • Xiica Hast ano coii ("aranjeunna nu aya di Pulo San Esteban"), nu nyicingan San Esteban Island jeung basisir kidul ti Pulo Tiburon.

Tilu ti sub-séké ieu dibagi deui, hubungan di antara sub-séké ieu teu hadé waé jeung kadang aya papaséaan.

Saenggeus jumlah para Urang Seri ngirang, ku lantaran konflik jeung pamaréntahan Méksiko jeung Tohono O'odham sarta ayana épidémi kuris, urang-urang Seri nu nyisa ngagabung kana hiji séké.

Daptar Pustaka[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]