S (basa pamrograman)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
(dipindahkeun ti S programming language)
Luncat ka: pituduh, sungsi

Citakan:Infobox programming language S nyaeta basa program statistik nu mimiti dijieun ku John Chambers sarta (dina versi saterusna ) Rick Becker jeung Allan Wilks di Laboratorium Bell. Perluna ieu basa, dijentrekeun ku John Chambers, nyaeta "keur ngasupkeun ide kana parangkat lunak, gancang jeung bisa dipercaya".

Kiwari aya dua S dina pamakean; pamakean bebas, R, tur pamakean komersil, Insightful's S-PLUS. Versi 4 tina S, biasa disingkat S4, nembongkeun tampilan obyek nu leuwih hade ti versi samemehna. S4 bener-bener beda jeung S3.

Sajarah[édit | sunting sumber]

"S Heubeul"[édit | sunting sumber]

S salah sahiji tina sababaraha basa komputer statistik nu dijieun ku Laboratorium Bell, sarta mimiti dijieun antara tahun 1975-1976. Nepi ka kiwari, lolobana komputerisasi dina statistik digawekeun ku cara ngageroan langsung subrutinFortran; ku sabab kitu, S dirancang salaku alternatif jeung leuwih interaktif. Rarancang panungtung nu dipake kiwari kaasup sarana grafik interaktif (printer tur karakter dina waktu nu sarua), sarta keur ngagampangkeun akses dokumen keur fungsi.

Versi munggaran S dijieun dina taun 1976, tur dioperasikeun make sistim GCOS. Dina waktu harita, S can boga ngaran, tur kaasup kana Interactive SCS (ISCS), Statistical Computing System, jeung Statistical Analysis System (nu tiheula dipake: tempo SAS System). Ngaran 'S' (dipake mimiti dina taun 1979) nu dipilih keur nembongkeun huruf ilahar nu dipake dina komputerisasi statistik, sarta pengkuh tina rarancang basa program sejen ti lembaga nu sarua dina waktu nu saraua (nyaeta basa program C).

Waktu UNIX/32V geus make (saterusna nu anyar) DEC VAX 32-bit, komputerisasi dina platform UNIX jadi bisa dipake keur S. Dina ahir taun 1979, S geus pindah ti GCOS ka UNIX, nu cikal bakal platform utama.

Dina taun 1980, S versi munggaran mimiti disalabarkeun diluar Laboratorium Bell, sarta dina taun 1981, versi sumber geus aya. Dina taun 1984 dua buku geus dicetak ku tim panalungtik ti Laboratorium Bell: S: An Interactive Environment for Data Analysis and Graphics[1] (1984 Brown Book) tur Extending the S System[2]. Dina taun 1984 kode sumber keur S ditangtayungan ku AT&T Software Sales keur kaperluan pangajaran jeung komersil.

"S Anyar"[édit | sunting sumber]

Dina taun 1988, loba parobahan dina S tur basa syntax-na. The New S Language[3] (1988 Blue Book) dicitak keur ngawanohkeun tampilan anyar ieu, saperti transisi ti macros kana functions sarta kumaha hiji fungsi bisa dipake keur fungsi sejen (saperti apply). Loba parobahan dina basa S saperti ngalegaan konsep "obyek", sarta make syntax leuwih tegep (tur teges). Sanajan kitu, loba pamake nu nyebutkeun pindahna kana S Anyar hal nu hese, sabab merlukeun macro ditulis deui. Parobahan sejenna nyaeta make alat grafik X11 jeung PostScript, ditulis dina sababaraha fungsi jero tina Fortran ka C, sarta make double precision (ngan) keur aritmetika. Basa S Anyar ampir sarua jeung nu dipake dina S-PLUS versi ayeuna jeung R.

Dina taun 1991, Statistical Models in S[4] (1991 White Book) geus dicitak, nu ngawanohkeun pikeun make notasi-rumus[5] (nu make tanda '~'), obyek data frame, jeung modifikasi kuer make metode jeung kelas obyek.


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Becker, R.A., Chambers, J.M. (1984). S: An Interactive Environment for Data Analysis and Graphics, Pacific Grove, CA, USA: Wadsworth & Brooks/Cole.
  2. Becker, R.A., Chambers, J.M. (1985). Extending the S System, Pacific Grove, CA, USA: Wadsworth & Brooks/Cole.
  3. Becker, R.A., Chambers, J.M., and Wilks, A.R. (1988). The New S Language: A Programming Environment for Data Analysis and Graphics, Pacific Grove, CA, USA: Wadsworth & Brooks/Cole.
  4. Chambers, J.M., Hastie, T.J. (1991). Statistical Models in S, pp. 624, Pacific Grove, CA, USA: Wadsworth & Brooks/Cole.
  5. Wilkinsons, G.N., Rogers, C.E. (1973). "Symbolic description of factorial models for analysis of variance". Applied Statistics 22 (3): 392–399.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Nuvola apps mycomputer.png