Salak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Salak
Salak
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Monocots
(unranked): Commelinids
Order: Arecales
Family: Arecaceae
Genus: Salacca
Species: S. zalacca
Ngaran binomial
Salacca zalacca
(Gaertn.) Voss
Sinonim

Calamus zalacca
Salacca edulis

Salak tangkal~gagang daunna pinuh ku cucuk; buah~cangkangna saperti sisit kadal; ~atah rasana kesed, tapi tapi lamun geus asak angsena seungit jeung rasana amis; kembang~ ngaranna gojod sedek; saur sepuh Sunda: nu reuneuh teu beunang ngadahar~, matak anakna engkè boga rodèk [1]

Sajarah Singget[édit | sunting sumber]

Pepelakan salak mangrupa salah sahiji pepelakan buah anu dipikareseup sarta miboga prospèk alus pikeun ditarékahan. Wewengkon asal na henteu écés, tapi disangka ti Thailand, Malaysia sarta Indonésia. Aya ogé anu ngomong yén pepelakan salak (Salacca edulis) asalna ti Pulo Jawa. Dina mangsa pangjajahan siki-siki salak dibawa ku para saudagar nepi ka menyebar ka sakumna Indonésia, komo nepi ka Filipina, Malaysia, Brunei sarta Muangthai.[2]

Jenis-jenis[édit | sunting sumber]

Di dunya ieu dipikawanoh salak liar, kawas Salacca dransfieldiana JP Mo-gea; S. magnifera JP Mogea; S.minuta; S.multiflora sarta S.romosiana. Sajaba salak liar éta, masih dipikawanoh salak liar séjénna kawas Salacca rumphili Wallich ex. Blume anu ogé disebut S.wallichiana, C. Martus anu disebut rakum/kumbar (populér di Thailand) minangka nu nyieun masam seger dina masakan. Kumbar ieu henteu berduri, kembangna miboga imah 2 (dioeciious). Salak kaasup famili: Palmae (palem-paleman),monokotil, daun-daunna panjang kalayan urat utama kuat kawas dina kalapa anu disebut lidi. Sakumna bagian daunna miboga cucuk nu seukeut Watangna pondok, lila Klilaan nepi ka 3 m atawa leuwih, pamustunganana rubuh henteu sanggup mawa beungbeurat makuta daun beurat teuing (henteu sabanding kalayan watangna anu leutik). Loba variétas salak anu bisa tumuwuh di Indonesi. Aya anu masih ngora geus karasaeun amis, Variétas punjul anu geus dileupas ku pamaréntah pikeun dimekarkeun nya éta: salak pondoh, swaru, nglumut, enrekang, gula batu (Bali), sarta séjén-séjén. Sabenerna jenis salak anu aya di Indonésia aya 3 béda anu leuwih dipikawanoh, nya éta: salak Jawa Salacca zalacca (Gaertner) Voss anu sikina 2-3, salak Bali Slacca amboinensis (Becc) Mogea anu sikina 1- 2, sarta salak Padang Sidempuan Salacca sumatrana (Becc) anu dagingna beureum. Jenis salak éta miboga peunteun komérsial anu luhur.[2]

Hasiat Salak[édit | sunting sumber]

Buah Salak (Salacca Edulis) mangrupa salah sahiji buah tropis anu loba dipikaresep ku urang Jepang, Amérika, sarta Éropa. Buah ieu ngabogaan kandungan giji anu cukup luhur sarta bisa dikonsumsi minangka buah seger atawa dikokolakeun minangka manisan. Daging buah ieu ngandung kalsium, tanin, saponin, sarta flavonoida.[2] Salah sahiji mangpaat ti buah salak nyaéta minangka ubar mencret. Carana cukup kalayan mengkonsumsi 20 gram daging buah anu masih ngora.[3]

Sèntra Tanaman[édit | sunting sumber]

Pepelakan salak loba, aya di DKI Jakarta, Jawa Kulon, Jawa Tengah, D.I.Yogyakarta, Jawa Wétan, Sumatera Kalér, Sulawesi Kalér, Sulawesi Kidul, Maluku, Bali, NTB sarta Kalimantan Kulon.[2]


Nulis.jpg



Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. RA,Danadibrata.Gawè bareng PT Kiblat Buku Utama jeung Universitas Padjadjaran.Bandung 2006.Halaman 598
  2. a b c d (id)[1](diakses tanggal 14 oktober 2011)
  3. (id)[2](diakses tanggal 14 oktober 2011)