Sanjaya (wayang)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sanjaya
Sanjaya (kénca) keur nyaritakeun kaayaan di tegal Kurusétra ka Dréstarata
Sanjaya (kénca) keur nyaritakeun kaayaan di tegal Kurusétra ka Dréstarata
Déwanagari: संजय
Éjahan Sansakerta: Sañjaya
Asal: Astinapura, Karajaan Kuru

Dina wiracarita Mahabarata, Sanjaya (Sansakerta: संजय, Sañjaya) nyaéta anakna Gavalgana. Dina struktur pamaréntahan Astinapura, Sanjaya nyaéta saurang panaséhat, sakaligus kusir pribadi Raja Dréstarata. Sanjaya sanggup nempo hiji kajadian ti jarak nu kacida jauhna. Kaahlian kasebut dipaké ku manéhna pikeun ngalaporkeun kajadian-kajadian nu lumangsung dina perang rongkah di tegal Kurusétra sacara langsung ka Dréstarata.

Harti ngaran[édit | sunting sumber]

Dina basa Sansakerta, ngaran Sanjaya sacara harfiah ngabogaan harti "Sang pinunjul" atawa "Jelema anu jaya".


Wiracarita Mahabarata ku Krishna Dwaipayana Wyasa
Para palaku
Dinasti Kuru Palaku séjén
Santanu | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dréstarata | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madrim | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sadéwa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Arimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Utari | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krépa | Dorna | Aswatama | Ékalaya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janaméjaya | Abiyasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladéwa | Drupada | Arimba | Dréstajumena | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Rada
Jejer pamungkas
Pandawa Lima | Kurawa | Astinapura | Indraprahasta | Karajaan dina Mahabarata |
Perang di Kurusétra | Bagawad Gita | Karajaan Kuru | Silsilah Pandawa jeung Kurawa