Seler Asmat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Orang Asmat.jpg

Sélér Asmat mangrupa sélér anu aya di Papua, seler ieu kasebut pangsohorna.[1] Maranehna kasohor lain alatan dina morona wae tpi ogé alatan ide-ide unik sarta desain ukiran kai nu éndah.[1] Ngaran sélér ieu meureun tina kecap Asmat salaku Akat nu nurutkeun kapercayaan orang dinya berarti "Jalma nu bener".[1] Salian ti eta Asmat ogé aya nu nyebutkeun asalna ti kecap Osamat nu hartina "Manusa tina tangkal".[1] Saacan asupna agama Kristen, Asmat dipikanyaho sok perang sarta maham kana agama tradisional, ngan sanggeus asupna zending (misi agama) Walanda anu ngabarkeun Injil pada 1952, loba urang Asmat nu ngamimitian nyokot agama Kristen sarta ninggalkeun kapercayaan karuhunna.

Penduduk[édit | sunting sumber]

Nu nyicingan wewengkon kasebut dibagi jadi dua jumplukan utama; maranéhanana anu cicing di sapanjang basisir jeung maranéhanana nu cicing di pelosok.[2] Maranéhanana béda dina dialék, cara hirup, struktur sosial, sarta upacara. Walungan-walungan basisir dibagi deui jadi dua jumplukan, urang Bisman antara Sinesty sarta Walungan Nin, sarta jalma-jalma Simai. Kira-kira 70.000 Suku Asmat, suku wewengkon pangbadagna, anu sumebar di 100 désa di wewengkon nu legana kira-kira 27.000 km pasagi hirup di taneuh ranca pasang surut anu pohara badag.[2]

Festival ukiran kai[édit | sunting sumber]

Ukiran kai nu dijieun ku Sélér Asmat sok disambungkeun jeung dunya roh, mun teu kitu ukiran téh disebut teu ngandung prinsip éstétika nu objektif.[1] Loba seni nu asli ti Asmat di antarana nyaéta simbol peperangan, pengayauan, sarta pemujaan prajurit karuhunna.[1] Salila mangabad-abad Asmat éta riweuh jeung kaperluan pikeun nyenangkeun roh nini moyang, ngahasilkeun kakayaan rongkah anu dirarancang perisai, kano, angka pahatan, sarta drum. Ukiran kai Asmat dianggap salah sahiji di antara nu pangalusna di dunya.[1]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g (en) [1] (Dicutat tanggal 12 Oktober 2011)
  2. a b (id) Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve
Nulis.jpg