Seni rupa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Patung Pieta meunang Michaelangelo
Korsi hoé mangrupa hasil karya kriya

Seni rupa nya éta cabang seni anu ngabentuk karya seni anu maké média anu bisa katingali tur dirampa. Kesan ieu diciptakeun kalayan ngolah konsép garis, bidang, bentuk, volume, warna, tekstur, jeung pencahayaan kalayan acuan éstétika. Seni Rupa mangrupa élmu anu nalungtik ngeunaan kaéndahan, nya éta sacara teori jeung praktékna.[1] Seni rupa dibédakeun jadi tilu kategori nya éta:

  1. Seni rupa murni.[2]
  2. Seni rupa kriya.[2]
  3. Seni rupa desain.[2]

Dua kategori anu panungtung osok disebut Seni Rupa Terapan.[2] Seni rupa murni gumantung kana karya-karya anu mentingkeun kapuasan ekspresi sorangan.[2] Sedengkeun kriya jeung desain, leuwih mentingkeun pungsi jeung babrina produksi.[2] Ilaharna seni rupa dina bahasa Inggris nya éta Fine Art.[2] Tapi kamekaran dunya seni modern, istilah Fine Art jadi leuwih spesifik kana wangenan seni rupa murni anu satuluyna digabungkeun jadi seni rupa desain jeung seni rupa kriya nya éta seni rupa terapan.[2] Seni rupa terapan gumantung kana aplikasi desain tur estetika kana barang-barang anu dipaké manusa sapopoé.[2] Sedengkeun seni rupa murni, diciptakeun ngan saukur muaskeun ekspresi sorangan, seni rupa terapan maké desain jeung idealisme kreatif pikeun nyiptakeun barang-barang kabutuhan sapopoé, saperti cangkir atawa bangku, dekorasi buruan.[2]

Bidang seni rupa[édit | sunting sumber]

Seni rupa murni[édit | sunting sumber]

Desain[édit | sunting sumber]

Kriya[édit | sunting sumber]

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. Program Studi Seni Rupa - Fakultas Seni Rupa dan Desain (Dicutat tanggal 4 Desember 2011)
  2. a b c d e f g h i j Seni Rupa Murni dan Seni Rupa Terapan (Dicutat tanggal 4 Desember 2011)