Shinkansen

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun labél rékaman, tempo Shinkansen Records.
Shinkansen Seri E5

Shinkansen (新幹線?) nya éta jaringan karéta gancang di Jepang nu dioperasikeun ku opat pausahaan Grup Karéta api Jepang. Mimitina nya éta Tōkaidō Shinkansen dibuka dina taun 1964 lumpatna 210 km/jam (130 mpj), jaringana (2,388 km atawa 1,483 mil) dilegaan di kota-kota utama Jepang di Pulo Honshū jeung Kyūshū nu lumpatna leuwih ti 300 km/jam (188 mph), dina kaayaan taya lini jeung angin topan. Uji lumpat geus nepi ka 443 km/jam (275 mph) keur karéta konvénsional dina taun 1996, sarta nepi ka rekor dunya 581 km/jam (361 mpj) keur karéta persani maglév, dina taun 2003.

Runtuyan jalur Shinkansen[édit | édit sumber]

Peta jaringan Shinkansen.
Warna héjo: Dioperasikeun ku JR East
Warna konéng: Dioperasikeun ku JR Central
Warna bulao: Dioperasikeun ku JR West
Warna beureum: Dioperasikeun ku JR Kyūshū

Jalur utama Shinkansen nya éta:

Mini-Shinkansen

Runtuyan model karéta Shinkansen[édit | édit sumber]

Karéta bisa disusun nepi ka 16 gerbong. Unggal gerbong panjangna 25 m (82 suku), karéta pangpanjangna 400 m (1/4 mile) ti hareup nepi ka tukang. Panjang stasiona ogé kudu bisa nampung ieu kareta. Karéta maglev Jepang dianggap Shinkansen.

Seri Shinkansen
Mount Fuji jeung Shinkansen tur tangkal Sakura
Mt. Ibuki jeung Seri 300
Kareta Shinkansen 700T dina uji coba di Taiwan High Speed Rail bulann Juni 2006.
N700: Model panganyarna


Nulis.jpg



Tumbu kaluar[édit | édit sumber]