Simpangan mutlak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Simpangan mutlak salah sahiji unsur susunan data nyaeta beda mutlak antara unsur jeung titik nu diberekeun. Titik tipikal tina simpangan ngarupakeun ukuran nilai boh median atawa mean tina susuna data.

Rata-rata simpangan mutlak tina susunan data nyaeta average simpangan mutlak sarta kasimpulan statistik tina statistical dispersion atawa variability.

Rata-rata simpangan mutlak tina susunan data {x0, x1, ..., xn-1} is:

\frac{\sum_{i=0}^{n-1} |x_i-\hat{x}|}{n}

dimana \hat{x} ngarupakeun nilai pilihan central tendency tina susunan data numana rata-rata simpangan mutlak keur diukur.

Median ngarupakeun titik minimal tina rata-rata simpangan mutlak susunan data. Contona, keur susunan {1,2,2,4,6}, median nyaeta 2 sedengkeun mean sarua jeung 3. Rata-rata simpangan mutlak tina median nyaeta (1+0+0+2+4)/5=1.4 sedengkeun rata-rata simpangan mutlak tina mean (kadangkala disebut simpangan mean) nyaeta (2+1+1+1+3)/5=1.6.

Sacara umum, rata-rata simpangan mutlak tina mean nyaeta antara hiji sarta dua kali rata-rata simpangan mutlak tina median; kurang atawa sarua jeung simpangan baku.


Nulis.jpg