Sino-Basa Jepang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Sino-Basa Jepang ngarujuk kana bagean kosa kata Basa Jepang nu aslina tina Basa Cina atawa dijieun tina unsur injeuman Basa Cina. Sababaraha sacara gramatikal atawa pola kecap bisa diasupkeun kana Sino-Basa Jepang. Kosa kata Sino-Basa Jepang dikumpulkeun dina kango (漢語), hartina 'kecap Basa Cina'. Kango salah sahiji tina tilu kategori nu aya dina bagean kosakata Basa Jepang. Nu sejenna nyaeta kosa kata asli Basa Jepang (大和言葉 yamato-kotoba atawa 和語 wago) sarta injeuman tina basa Kulon (gairaigo). Kurang leuwih 60% Basa Jepang modern nyaeta kango, hartina kosakata Basa Cina asli gede pangaruhna dina Basa Jepang, malah leuwih ti Basa Latin dina Basa Inggris.

Kasang tukang[édit | sunting sumber]

Kosa kata Basa Cina gede pangaruhna kana Basa Jepang, sabagean kusabab mangsa mimiti kontak, Basa Jepang teu ngabogaan sistim tulisan sorangan. Tulisan Basa Jepang mimiti nu dipake di Jepang ngarupakeun literatur Basa Cina, nu disebut kanbun dina konteks ieu. Pamakean kanbun diperlukeun kacida jeung unggal literatur Basa Jepang keur dituliskeun dina Basa Cina. Sabajan kitu, ngan saeutik urang Jepang nu bisa ngobrol make Basa Cina. Keur gantina, ucapan Basa Cina dideukeutan; kosa kata ieu dasar tina kompen Sino-Basa Jepang dina Basa Jepang.

Sino-Basa Jepang jeung On'yomi[édit | sunting sumber]

Watesan kango ilahar diidentifikasi ku on'yomi (音読み, "sora maca"), hiji sistim ngucapkeun karakter Cina ku cara ngadeukeutkeun kana Basa Cina asli. On'yomi disebut oge 'maca Sino-Basa Jepang', sarta lawanna kun'yomi (訓読み, "maca harti") nu make karakter Cina oge sarta dibaca dumasar kana kosa kata Basa Jepang asli.

Tabel pakait[édit | sunting sumber]

Catetan:

Asal:

Place Phonation
Voiceless Voiced
Unaspirated Aspirated Obstruent Sonorant
Labial MC 幫・非
[p] · [f]
滂・敷
[pʰ] · [fʰ]
並・奉
[b] · [v]
明・微
[m] · [ɱ]
Go [p][ɸ][h] [b] [m]
Kan [p][ɸ][h] [b] (some [m])
Coronal MC 端・知
[t] · [ȶ]
透・徹
[tʰ] · [ȶʰ]
定・澄
[d] · [ȡ]
泥・娘
[n] · [ȵ]
Go [t] [d] [n]
Kan [t] [d] (some [n])
Lateral MC
[l]
Go [ɺ]
Kan [ɺ]
Sibilant MC 精・照
[ts] · [ʨ]
清・穿
[tsʰ] · [ʨʰ]
従・牀
[dz] · [ʥ]
心・審
[s] · [ɕ]
邪・禅
[z] · [ʑ]
Go [s] [z]
Kan [s]
MC
[ȵʑ]
Go [n]
Kan [z]
Velar MC
[k]

[kʰ]

[g]

[ŋ]
Go [k] [g]
Kan [k] [g]
MC
ø

[j]
On ø or [j] or [w] [j] or [w]
Kan ø or [j] or [w] [j] or [w]
MC
[x]

[ɣ]
Go [k] [g] or [w]
Kan [k] [k]

Ahir:

  • [m][mu][ɴ]
  • [n][ɴ]
  • [ŋ][i] or [u], [ɴ] in Tō-on
  • [p][pu][ɸu][u], [Q] ([aɸu][o:], [iɸu][ju:], [uɸu][u:], [eɸu][jo:], [oɸu][o:])
  • [k][ku], [ki], [Q]
  • [t][tsu], [tʃi], [Q]

Tempo oge[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg