Sisi genep

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ngagambar sisi genep nu boga aturan maké jangka sarta panggaris. Padika ieu dituliskeun ku Euclides dina Elements, Buku IV, Proposisi 15.

Dina élmu ukur, sisi genep atawa juru genep (héksagon) nyaéta hiji sisi réa klayan genep sisi sarta genep juru. Hiji sisi genep nu boga aturan ngabogaan perlambang Schläfli {6}.

Sisi genep nu boga aturan
Hexagon.svg

Sisi genep nu boga aturan, {6}

sisi sarta juru 6
Diagram Coxeter–Dynkin CDW ring.pngCDW 6.pngCDW dot.png

CDW ring.pngCDW 3.pngCDW ring.png

Golongan simétri Dihédral (D6)
Lega
(s=panjang sisi)
A = \frac{3 \sqrt{3}}{2}s^2
 \simeq 2.598076211 s^2.
Lega juru 120°

Sisi genep nu boga aturan[édit | sunting sumber]

Hiji sisi genep nu boga aturan nyaéta hiji sisi genep kalawan panjang sisi sarta lega juru anu sarua. Juru dina sisi genep nu boga aturan nyaéta 120°. Sisi genep ieu ngabogaan genep simétri garis sarta 6 simétri puter. Sajumlah sisi genep bisa disusun babarengan ku cara matemonkeun tilu sisi genep dina unggal salah sahiji juruna. Susunan ieu dipaké éngang madu pikeun nyieun kandangna, alatan susunan sisi genep mangrupakeun wangun anu pangéfisienna ditingali tina sisi rohang jeung bahan bangunan.

Lega hiji sisi genep nu boga aturan kalawan panjang sisi s diitung kalawan rumus A = \frac{3 \sqrt{3}}{2}t^2 \simeq 2.598076211 s^2, sedengkeun ubengna 6t\,\!, diaméter panjang 2t\,\!, sarta diaméter pondok t\sqrt{3}\,\!.

Sisi genep nu aya di alam sarta jieunan manusa[édit | sunting sumber]

Tumbu ka luar[édit | sunting sumber]