Sistim alamat Jepang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Sistim nulis alamat dina Basa Jepang dipake keur identitas husus tempat di Jepang.

Unsur alamat[édit | sunting sumber]

Hiji tanda nu nembongkeun alamat kota Meieki 4 chome jeung blok 5 banchi. Platna disebut "gaiku-hyōjiban", blok kota dina plat (街区表示板?)

.

Sistim alamat dumasar kana daerah, dimimitian ku bagean nu panggedena nyaeta, perfektur. Ahiran perfektur nyaeta to (都, 'ibukota'), keur Tokyo, fu (府, 'perfektur urban') jeung Osaka jeung Kyoto, (道, 'sirkuit') keur Hokkaidō jeung ken (県, 'perfektur') keru nu sejenna. Sacara konvensional, kota-kota Tokyo, Osaka jeung Kyoto oge salawasna ditulis teu make to atawa fu, sabalikna Hokkaido salawasna make do; sabab mun henteu, Hokkai hartina 'Laut Kaler'.

Perfektur saterusna dibagi kana shi (市, 'kota') jeung gun (郡, 'distrik'), sarua jeung wilayah di Amerika. Teu saperti kota di Amerika, shi pakait langsung jeung perfektur (sarua jeung nagara bagean di Amerika), taya tingkat wilayah di antara kota jeung perfektur. Kota-kota gede ilaharna dibagi kana ku (区, 'kota husus'), numana bagean saterusna nyaeta machi jeung choō (duanana ditulis 町, 'kacamatan'). Di sababaraha tempat, Tokyo ngabagi kana 23 kota husus, nu masing-masing sarua jeung kota gede. Distrik rural dibagi kana machi (町, 'kacamatan') jeung mura (村, 'desa'). Babagina dumasar kana kotapraja desa nu disebut chō atawa aza (字, 'letter'). Ieu biasa dituliskeun kaasup ngaran distrik dina alamat surat, teu saperti wilayah di Amerika. Tempo oge Kotamadya di Jepang.

Tilu panungtungan dina alamat surat nyaeta distrik kota (chōme 丁目), blok kota (banchi 番地) sarta pangtungtungna nomer imah (ban 番). Chōme jeung nomer banchi nyaeta nu ilahar dipake nganomeran imah mimiti ti pusat kotapraja. Nomer Ban ilahar dipake saarah jarum jam ngurilingan blok banchi kota. Sakabeh nomer ieu, ditulisa sacara gampang make tanda strip, 1-2-3, mimiti ku chōme jeung ditungtungan ku ban. Di daerah wangunan apartemen teu ilahar keur nambahkeun nomor apartemen jadi unsur nu kaopat. Tilu sistim unsur masih kenah anyar dipakena, jeung teu salengkep di sababaraha daerah heubeul atawa daerah nu kapisah, nu mana ngan nomer banchi ditulis sanggeus machi atawa aza.

Ngaran jalan teu dipake dina alamat surat (iwal ti keur Kyoto jeung sababaraha kota di Hokkaido saperti Sapporo), jeung loba urang Jepang nu teu nyaho kana ngaran jalan. Blok Banchi ilaharna teu teratur, atawa nomer banchi dumasar kana registrasi sistim heubeul, hartina yen hususna keur kota heubeul nomerna moal ngurut sacara linier. Ku sabab kitu, lamun nanyakeun arah bakal nyebrang jalan, tanda-tanda utama sarta stasion subway saperti "di Chuo-dori jeung Matsuya-dori sebranguen jalan keur Matsuya jeung Stasion Ginza station," keur Toko Apple di Tokyo. Kanyataan, loba bisnis nu ngabogaan peta keur sumberna jeung dituliskeun dina kartu nama. Nu sejenna, tanda tambahan ditulis dina tihang listrik hususna distrik kota jeung nomer blok, sarta peta blok detail kadangkala ditempelkeun di deukeut tempat eureun beus jeung stasion kareta.

Sakabeh tempat atawa alamat di Jepang ngabogaan kode pos. Sanggeus reformasi dina taun 1998, ngabogaan tujuh dijit dina format 〒 DDD-DDDD, numana tanda (yūbin) hartina 'kode pos'.

Runtuyan alamat[édit | sunting sumber]

Conto sistim alamat Jepang

Di Jepang, runtuyan nulis alamat dimitian ku satuan nu panggedena dituturkeun nepi ka pangleutikna, sarta ngaran nu boga alamat ditulis pangungtungan. Contona, alamat Toko Apple di Ginza, Tokyo [1] nyaeta:

〒104-0061
東京都中央区銀座3-5-12
サヱグサビル本館
Apple Store

Sanajan kitu, runtuyan biasa tibalik lamu ditulis make tulisan Roman, leuwih hade nurutkeun aturan kulon. Format nu disarankeun ku Kantor Pos Jepang nyaeta:

Apple Store
Sayegusa Honkan
5-12, Ginza 3-Chome,
Chuo-ku, Tokyo 104-0061

numana Tokyo nyaeta perfektur, Chuo-ku nyaeta kota husus, 3-Chome Ginza nyaeta ngaran tempat distrik kota, 5-12 nyaeta blok kota jeung nomer bangunan, sarta nyaeta ngan gedong dimana toko eta ayanan. Dina pamakena ilahar keur chōme jadi ahiran saperti dina Basa Jepang, hasilna leuwih pondok ti nu mimiti

Apple Store
Sayegusa Honkan
Ginza 3-5-12 Chuo-ku
Tokyo 104-0061

Sajarah[édit | sunting sumber]

Sistim nulis alamat ayeuna mimiti dipake sanggeus Perang Dunya Kadua, saeutik parobahan tina nu geus ilahar dipake dina Meiji era.

Dumasar kana alesan sajarah, ngaran tempat loba nu masalah. Di Hokkaido loba ngaran tempat nu identik jeung ngaran Jepang baheula; ieu kusabab imigrasi baheula ka Hokkaido ti penduduk nu asalna ti Pulo utama Jepang. Ahli sajarah nyatet yen loba aran tempat nu sarua di wewengkon Kinki jeung di Kyushu beulah kaler. Tempo ngaran tempat di Jepang keur leuwih jelasna.

Rujukan[édit | sunting sumber]

cvKUysdficvJHXCfo8fgwf fvbdv xavtgxauvczvHXflyisl DVNIAdbpgydhvhjdkv