Situ Ciburuy

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Situ Ciburuy perenahna di jalan raya Bandung-jakarta, benerna di désa Ciburuy kacamatan Padalarang. [1] Situ Ciburuy ngabogaan lega kurang leuwih 25 ha kalayan pulo anu rindang di tengahna. [1] Pikeun ngahontal pulo kasebut, nu datang bisa nyéwa parahu anu warna-warni kalayan harga Rp. 15.000,-. [1] Situ Ciburuy cikénéh réngsé ditata leuwih rapih, antara séjén kalayan ngabenerkeun jalan asup ka tepi danau, sarta ngalengkepan kalayan kedai-kedai kadaharan sarta inuman,bungbuahan, cenderamata, pentas kasenian, imah pikeun dahar sarta fasilitas pikeun parahu.[1] Situ Ciburuy anu perenahna di Désa Pamalayan, Kacamatan Bayongbong, mangrupa loka titilar jaman Prabu Siliwangi anu saterusna dituluykeun ku anakna nya éta Prabu Beuki Santang. [2] Dina jaman baheula tempat ieu ku Prabu Beuki Santang dipaké minangka aréna tarung kalayan jawara-jawara di pulo jawa.[2] Mimitina tempat ieu dijadikeun tempat tarung alatan dina hiji poé Prabu Beuki Santang manggihan hiji keris sarta anjeunna meunang amanat pikeun mancegkeunana dina hiji batu ku kituna tina batu kasebut kaluar cai, tuluy anjeunna dititah mengikatkan keris kasebut dina sorbannya tuluy keris kasebut dipalidkeun nepi ka keris kasebut ngandeg. [2] Di tempat keris ngandeg tersebutlah Prabu Beuki Santang baris meunangkeun lawanana. [2] Dina hiji waktu Prabu Beuki Santang keur ngayakeun tarung di daérah kasebut tapi euweuh anu bisa ngéléhkeun Prabu Beuki Santang, nepi ka dina hiji waktu datang utusan Sayyidina Ali nya éta H. Mustafa pikeun ngalawan Prabu Beuki Santang. [2] Pamustunganana Prabu Beuki Santang bisa diéléhkeun. [2] Sanggeus Prabu Beuki Santang diéléhkeun, H Mustafa méré amanat ka anjeunna pikeun indit ka Taneuh Suci papanggih jeung Sayidina Ali sarta pakarang-pakarang Prabu Beuki Santang ditinggalkeun di Ciburuy. [2] Titilar sajarah anu aya di loka Ciburuy ieu antara séjén keris, bende (Ionceng anu dijieun ti parunggu), kujang (pakarang Prabu Siliwangi), trisula, tumbak, sarta tulisan jawa kuna anu ditulis Prabu Beuki Santang di luhur daun nipah sarta daun lontar. Masarakat kira-kira segara rutin ngayakeun upacara ngumbah keris anu dilaksanakeun saban 1 Muharam. [2] Di wewengkon loka Ciburuy ogé aya larangan mangrupa pantangan di mana saban poé jumaah sarta poé saptu henteu kaci seorangpun ngasupan wewengkon Loka Ciburuy.[2]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d (id)alam priangan situ ciburuy (diaksés tanggal 25 November 2011)
  2. a b c d e f g h i (id)onjek wisata situ ciburuy (diaksés tanggal 25 November 2011)


Nulis.jpg