Soto Hayam

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Soto Hayam.

Soto Hayam, nyaéta kadaharan has Indonésia anu dijieun tina kaldu daging sarta sayuran.[1] Daging anu pang mindeng dipaké nyaéta sapi sarta hayam.[1] Sagala rupa wewengkon di Indonésia ngabogaan jenis soto sorangan, kalayan kandungan anu berbeda-beda, contona Soto Kadiri soto Madura, soto Betawi, soto Padang, soto Bandung, soto Sokaraja, soto Banjar, soto Medan, soto Makassar.[1] Soto ogé dingaranan nurutkeun kandunganna, contona soto kotok, soto babat, soto embé.[1]Soto ngabogaan loba kamiripan kalayan sop.[1]

Alatan aya sawatara jenis soto di Indonésia, unggal soto miboga cara penyajian anu beda-beda.[1] Soto bisa disajikeun kalayan sagala rupa lauk, contona krupuk, perkedel, emping melinjo, sambal, saus kacang, sarta nu séjénna.[1] Sarta ogé ogé jeung tambahan séjénna kawas saté endog pindang, saté kerang, jeruk limau, koya (campuran tumpukan kerupuk jeung bawang bodas) dll.[1] Soto biasana dihidangkan jeung sangu minangka menu utama.[1] Tapi, lolobana soto disajikeun sacara misah jeung sangu, kawas Soto Betawi, Soto Padang.[1] Tapi, aya ogé anu disajikeun babarengan jeung sangu atawa soto campur sangu, contona Soto Kudus.[1] Sajaba ti éta, aya ogé soto anu disajikeun kalayan lontong atawa sangu anu geus dimasak kalayan dibungkus daun cau, contona Coto Makassar.[1] Saterusna, aya ogé anu maké mie, sarta lain sangu minangka menu pokona, contona Soto Mie Bogor.[1] Soto Hayam, pohara sedep samara kalduna, leuwih sedep deui Soto Hayam lamun ditambah sambelna.[2]

Resép Soto Hayam[édit | sunting sumber]

Bahan[édit | sunting sumber]

1 Hayam dikulub jeung cai sacukupna
5 endog kulub
2 Kentang kulub
Togé sacukupna
Keripik kentang
Bawang beureum goréng sacukupna
Laja 2 cm
Sereh 1 btg
uyah, lada, gula
Jeruk nipis
Daun bawang, saledri iris lemes.[2]

Samara[édit | sunting sumber]

Bawang beureum 3
Bawang bodas 5 siung
Jahe 1 cm
Konéng 1 cm
Kemiri 5 bh
.[2]

Cara masak[édit | sunting sumber]

  1. Hayam rebusan di suir-suir,
  2. Asupkeun samara lemes, sereh, laja, uyah, gula, lada kana kaldu hayam nepi ka ngagolak,
  3. Sajikan di mangkok kalayan nyusun endog, toge, kentang kulub, suiran hayam sarta siram kalayan kuah, taburi bawang beureum goréng, daum bawang, saledri diluhurna sarta tambahan perasan jeruk nipis.
    [2]

Sambal Soto[édit | sunting sumber]

Cabe rawit 5 dikulub, haluskeun béré saeutik uyah sarta béré saeutik cai kaldu panas.[2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m (id)[1] (diaksés tanggal 07 Nopember 2011)
  2. a b c d e (id)resép nyieun soto hayam (diaksés tanggal 05 Nopember 2011)
Nulis.jpg