Sri Mulyani Indrawati

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sri Mulyani Indrawati

Sri Mulyani Indrawati nyaéta saurang wanoja anu berpengaruh dina widang ékonomi di Indonésia. Sri Mulyani lahir di Tanjungkarang, Lampung, 26 Agustus 1962.[1] Manéhna nyekel kalungguhan minangka Kepala Lembaga Penyelidikan Ékonomi sarta Masarakat Fakultas Ékonomi Universitas Indonésia (LPEM FEUI) saprak Juni 1998.[1] Manéhna saterusna dipercaya ku Présidén SBY pikeun nyekel kalungguhan Menteri Negara Perencanaan Pembangunan Nasional sarta Kepala Bappenas.[1] Dina 5 Désémber 2005 sabot Présidén Susilo Bambang Yudhoyono nyalabarkeun perombakan (Reshuffle) kabinét, Sri Mulyani dipindahkeun jadi Menteri Kauangan ngagantikeun Jusuf Anwar.[1] Saméméh diangkat nyekel kalungguhan Menteri Perencanaan Pangwangunan Nasional/Kepala Bappenas Kabinét Indonésia Bersatu, Sri Mulyani hijrah ka Atlanta, Georgia, Amérika Serikat, minangka konsultan di USAID saprak Agustus 2001 dina raraga gawé bareng pikeun nguatkeun institusi di wewengkon, nyaéta, méré beasiswa S-2 pikeun pengajar universitas di wewengkon.[1] Diditu manéhna loba méré bongbolongan sarta nasihat ngeunaan kumaha mendesain program S-2 pikeun atikan universitas di wewengkon atawa program USAID séjénna di Indonésia, utamana di widang ékonomi.[1] Di gigireun éta, manéhna ogé ngajar ngeunaan perekonomian Indonésia sarta ékonomi makro di Georgia University sarta loba ngalakonan riset sarta nulis buku.[1]


Saprak taun 2008, manéhna nyekel kalungguhan Pelaksana Tugas Menteri Koordinator Bidang Perekonomian, sanggeus Menko Perekonomian Dr. Boediono dilantik minangka Gubernur Bank Indonésia.[1] Manéhna dinobatkeun minangka Menteri Keuangan pangalusna Asia dina taun 2006 ku Emerging Markets dina 18 Séptember 2006 di antara Sidang Taunan Bank Dunya sarta IMF di Singapura.[1] Manéhna ogé kapilih minangka wanoja pang berpengaruh ka-23 di dunya vérsi majalah Forbes taun 2008 sarta wanoja pang berpengaruh ka-2 di Indonésia vérsi majalah Globe Asia bulan Oktober.[1] Sri Mulyani Indrawati atawa akrab kalayan panggero Mbak Ani, nyaéta saurang ékonom anu mindeng témbong di panggung-panggung seminar atawa dikutip di sagala rupa média massa.[1] Dosen Fakultas Ékonomi Universitas Indonésia (FE-UI) ieu ogé sempet aktip jadi penasehat pamaréntah babarengan sajumlah ékonom terkemuka séjén dina wadah Déwan Ékonomi Nasional (DEN) dina era pamaréntahan Abdurrahman Wahid.[1] Kawas halna di Indonésia, di Amérika manéhna ogé mindeng nuturkeun seminar, tapi leuwih loba masalah internasional batan di Indonésia.[1]


Dina mimiti Oktober 2002, Sri Mulyani kapilih jadi Executive Director Dana Moneter Internasional (IMF) ngawakilan 12 nagara di Asia Tenggara (South East Asia/SEA Group).[1] Saprak 1 Nopémber 2002, manéhna ngawakilan 12 nagara anggota SEA Group di IMF.[1] Pancénna minangka executive director patali jeung pengambilan kaputusan.[1] Pikeun nangtukeun sagala rupa program sarta kaputusan anu kudu dicokot IMF.[1] Jadi manéhna henteu ngan ngawakilan kapentingan Indonésia, tapi ngawakilan kapentingan nagara-nagara anggota di lembaga IMF atawa forum internasional anu relevan.[1]

Dewinta nyaéta anak cikal pasangan Sri Mulyani-tonny Sumartono.[2] Dua adina nyaéta Adwin Haryo Indrawan, 17 taun, cikénéh lulus ti SMA Islam Al-azhar 1, Kebayoran Baru, Jakarta; sarta Luqman Indra Pambudi, 13 taun, kiwari kelas II SMP Lab School Jakarta.[2] Adwin sabenerna geus ditarima di Universitas Gadjah Mada liwat jalur Penelusuran Minat sarta Pangabisa.[2] Laér-laér poé, Adwin geus ngomong ka indungna yén hirupna baris robah, jadi teuneung, cicing di kos-kosan.[2]

Sri gumbira ngeunaan niat putrana.[2] Tapi jujur waé, manéhna leuwih gumbira lamun sang putra teu jauh ti manéhna.[2] Alatan éta, haténa bersorak sabot ngaran putrana kacantum di antara maranéhanana anu lulus seleksi asup Fakultas Kedokteran Universitas Indonésia 2010.[2] Sarta haté Adwin buleud geus, manéhna moal nyia-nyiakeun kasempetan ieu.[2] Tapi, kiwari Sri ogé bingung.[2] Sakola di mana ogé Adwin, salila masih di Indonésia, tetep waé baris jauh ti Washington.[2] "Éta baris jadi pilihan anu dilematis," cenah.[2] Saprak tiheula Sri dipikawanoh teu bisa jauh ti kulawarga.[2] Manéhna komo mindeng balik saukur nempo putra-putrina, saméméh nuturkeun jadwal di luar kantor, kawas nuturkeun rapat di Gedong DPR.[2] Cintana ka kulawarga geus ditanam ti kolotna, Profesor Satmoko (almarhum) sarta Profesor Dr Retno Sriningsih (almarhumah).[2]

Sosok Sri Mulyani[édit | sunting sumber]

Sri Mulyani Indrawati, sosok anu kadieunakeun ramai jadi perbincangan umum, saprak manéhna ngusulkeun pengunduran diri minangka Menteri Keuangan RI, sarta disatujuan ku Présidén Susilo Bambang Yudhoyono dina 5 Méi 2010.[3] Pro sarta kontra mecenghul minangka respon ka pengunduran diri wanoja anu ogé kungsi nyekel kalungguhan minangka Menteri Nagara Perencanaan Pembangunan Nasional/Ketua Bappenas (Awak Perencanaan Pangwangunan Nasional).[3] Tapi, manéhna leuwih nuturkeun haté nuranina, manéhna teu daék diombang-ambingkeun ku kapentingan pulitik segelintir jelema, sumawona lamun éta teu saluyu jeung étika anu diyakinina.[3] Dina pertarungan kapentingan pulitik, sarta manéhna milih pikeun mundur ti kalungguhan anu pohara prestisius di pamaréntahan.[3] Toh, manéhna tetep ngaku meunang, lain alatan manéhna baris nyekel kalungguhan minangka Managing Director World Bank dina 1 Juni 2010, tapi alatan manéhna tetep junun nyekel prinsip-prinsip sarta étika anu diyakinina, manéhna meunang alatan henteu bisa didikte ku saha ogé, kaasup jelema anu hayangeunana.[3] Salila kuring henteu ngakhianatan kebenaran, salila kuring henteu mengingkari nurani kuring, sarta salila kuring masih bisa ngajaga ajén sarta harga diri kuring, mangka di dinya kuring meunang, manéhna negeskeun sabot mungkas kuliah umumna di Hotél Ritz Carlton, Jakarta, 18 Méi 2010.[3] Tangtu waé, sosok Sri Mulyani kawas anu ayeuna, teu ucul ti pangaruh lingkungan kulawarga, kumaha pasangan Prof. Satmoko (alm.) sarta Prof. Dr. Retno Sriningsih Satmoko (alm.) nyieun sipat Sri Mulyani sarta saudara-saudarana.[3] Mimiti taun 2009, Sri Mulyani, anu waktu éta sajaba nyekel kalungguhan minangka Menkeu ogé merangkap jadi Pelaksana Harian Menteri Koordinator Perekonomian RI, manéhna nyarita ka wartawan SWA, Eva Martha Rahayu sarta Kristiana Anissa, ngeunaan kumaha kolotna éta ngatik dirina sarta saudara-saudarana.[3]

Sempet aya gosip medar teu lila ieu ngeunaan Sri Mulyani Indrawati (SMI) anu di antarana dimuat di INILAH.COM, Salasa, 1 Pebruari 2011.[4] Gosip éta nyatakeun SMI nyaéta SPG (sales promotion girl) IMF.[4] Sawatara waleran anu néngtéréwéléng gosip éta diungkabkeun sawatara pihak.[4] Salah sahijina ti Pande Radja Silalahi, ékonom senior CSIS anu dikutip INILAH.COM, di Jakarta, Rebo (2/2/11), "Bet aya tuduhan kawas éta.[4] Kuring yakin, pinjaman IMF (International Monetary Fund) pohara écés aturan ulinna.[4] Sacara teoritis, tuduhan éta henteu asup akal.[4] Kuring nempona laér ti akal".[4]

Ngaran Eddy Tansil kitu populér di Indonésia dina taun 1996.[5] Nu boga Golden Key Group ieu ngemplang kredit sajumlah Rp 1,3 triliun anu dikucurkeun Bank Bapindo ka jumplukan usahana.[5] Pangadilan ngagubragkeun hukuman panjara 20 taun ka Eddy Tansil.[5] Dina bulan Méi 1996 Eddy Tansil junun mawa lumpat diri ti LP Cipinang, sarta ngiles nepi ka kiwari.[5] Kira-kira tilu taun saterusna aya informasi anu nyebutkeun yén Eddy Tansil ngokolakeun bisnis bir di Fujian, Republik Rahayat China.[5] Sanggeus Eddy Tansil, kiwari giliran iparna, Paulus Tumewu sang nu boga Ramayana Group anu nampa perlakuan istimewa sanggeus ngemplang pajeg.[5] Nyaéta Menteri Keuangan Sri Mulyani mengintervensi prosés hukum Paulus Tumewu.[5]

"Éta ahéng, Bapana Eddy Tansil dina taun 1950-an di Makassar kungsi ngadegkeun bank.[5] Tapi duit nasabahna ditilep.[5] Ku kituna bank-na bangkrut, Saterusna Eddy Tansil kabur nepi ka ayeuna.[5] Lha, ieu deui aya barayana bermasalah, bet bisa jalma-jalma anu boga sajarah masalah, dibéré perlakuan husus sarta ditangtayungan,” ceuk urut Menteri Perekonomian Rizal Ramli.[5] Nurutkeun Rizal, nurutkeun UU 28/2007 ngeunaan pajeg aya aturan anu nyatujuan intervensi ti Menkeu lamun sang pengemplangan pajeg geus ngalunasan kawajiban.[5] Tapi, sakuduna intervensi éta dipigawé saméméh perkara pengemplangan pajeg éta ngasupan tahap P21, landian sarta ancik dibikeun ka pangadilan pikeun prosés penuntutan.[5] Rizal salempang, manuver Sri Mulyani ieu baris ngabalukarkeun preseden goréng.[5]


Atikan[édit | sunting sumber]

  • Sarjana Ékonomi di Universitas Indonésia Jakarta, Indonésia. (1981 – 1986)
  • Master of Science of Policy Economics di University of lllinois Urbana Champaign, U.S.A. (1988 – 1990)
  • Ph. D of Economics di University of lllinois Urbana-champaign, U.S.A. (1990 – 1992)

Pangalaman Gawé[édit | sunting sumber]

  • Kepala Lembaga Penyelidikan Ékonomi sarta Masarakat Fakultas Ékonomi Universitas Indonésia (LPEM FEUI), Juni 1998 – Ayeuna
  • Nara Asal Sub Tim Parobahan UU Perbankan, Tim Reformasi Hukum – Departemen Kahakiman RI, Agustus 1998 s/d Maret 1999.
  • Tim Nu ngayakeun Konsultan Ahli Badan Pembinaan Hukum Nasional taun 1999 – 2000, Jumplukan Gawé Widang Hukum Bisnis, Menteri Kahakiman Republik Indonésia, 15 Méi 1999 – Ayeuna
  • Anggota Tim Asistensi Menteri Keuangan Bidang Keuangan sarta Moneter, Departemen Keuangan RI, Juni 1998 s/d ayeuna.
  • Déwan Juri Pasanggiri Karya Ilmiah Rumaja LIPI-TVRI XXXI, Widang Élmu Pangaweruh Sosial, Kabudayaan sarta Kamanusaan, terhitung 1 April 1999 – Ayeuna
  • Redaktur Ahli Majalah bulanan Manajemén Usahawan Indonésia, Agustus 1998 – Ayeuna
  • Anggota Komisi Pembimbing mahasiswa S3 luhur ngaran Sdr. Andrianto Widjaya NRP. 95507 Program Doktor (S3) Program Studi Élmu Ékonomi Tatanén, Institute Tatanén Bogor, Juni 1998
  • Pupuhu I Widang Kawijakan Ékonomi Dina sarta Luar Nagari sarta Kebijaksanaan Pangwangunan, PP Ikatan Sarjana Ékonomi Indonésia (ISEI), 1996 – 2000
  • Sirah Program Magister Perencanaan Kawijakan Publik-ui, 1996-Maret 1999
  • Wawakil Kapala Widang Panalungtikan LPEM FEUI, Méi 1995 – Juni 1998
  • Wawakil Kapala Widang Atikan sarta Latihan LPEM FEUI, 1993 – Méi 1995
  • Research Associate, LPEM FEUI, 1992 – Ayeuna
  • Pengajar Program S1 & Program Extension FEUI, S2, S3, Magister Manajemén Universitas Indonésia, 1986 – Ayeuna
  • Anggota Kelompok Gawé – GATS Departemen Keuangan, RI 1995
  • Anggota Kelompak Gawé Mobilitas Nu nyicingan Menteri Nagara Kependudukan – BKKBN, 1995
  • Anggota Kelompok Gawé Mobilitas Nu nyicingan, Asisten IV Menteri Nagara Kependudukan, BKKBN, Méi – Désémber 1995
  • Staf Ahli Widang Analisis Kebijaksanaan OTO-BAPPENAS, 1994 – 1995
  • Asisten Profesor, University of lllinois at Urbana, Champaign, USA, 1990 – 199
  • Asisten Pengajar Fakultas Ékonomi – Universitas Indonésia, 1985 – 1986

[1]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s (id)[1] (diaksés tanggal 12 Nopember 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m n (id)[2] (diaksés tanggal 1 Desember 2011)
  3. a b c d e f g h (id)[3] (diaksés tanggal 12 Nopember 2011)
  4. a b c d e f g (id)[4] (diaksés tanggal 1 Desember 2011)
  5. a b c d e f g h i j k l m n (id)[5] (diaksés tanggal 1 Desember 2011)
Nulis.jpg