Stasion Shinjuku

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
新宿駅
(Stasion Shinjuku)
Rush hour at Shinjuku 02.JPG
Jam sibuk di Stasion Shinjuku, Jalur Yamanote.
Lokasi
Préféktur Tokyo
(Tempo stasion sejen di préféktur ieu)
Ward Shinjuku Ward
Sajarah
Taun dibuka 1885
Informasi sejen
Jalur pakait JR East
Jalur Yamanote
Jalur Utama Chūō
Chūō-Sōbu Line
Shōnan-Shinjuku Line
Saikyō Line
Odakyu Electric Railway
Odakyu Odawara Line
Keio Corporation
Keiō Line
Keio New Line
Tokyo Metro
Marunouchi Line
Toei Subway
Toei Shinjuku Line
Toei Ōedo Line
16px Aya halteu beus utama deukeut stasion ieu.

Stasion Shinjuku (新宿駅 Shinjuku-eki?) nyaeta stasion kareta di wards Shinjuku jeung Shibuya di Tokyo, Jepang.

Stasion ieu ngarupakan panghubung utama keur patalimarga kareta antara pusat Tokyo jeung wewengkon kulon suburban dina jalur inter-city rail, commuter rail jeung metro, stasion dipake ku kira-kira 3.31 juta jiwa unggal poena dina taun 2006, ngajadikeun stasion pangsibukna di dunya dumasar kana jumlah penumpang. (Keur jumlah pastina, tempo diskusi di handap.).

Dumasar kana legana, Shinjuku nyaeta stasion nomer dua panggedena di dunya sanggeus Stasion Nagoya.


Jalur[édit | sunting sumber]

Shinjuku dilayanan ku sistim kareta di handap ieu:

Fasilitas stasion[édit | sunting sumber]

JR[édit | sunting sumber]

Stasion di tengah-tengah dikurilingan ku fasilitas keur ngalayanan Jalur East Japan Railway Company (JR-East). Stasion ieu aya 7 tingkat island platform (14 tracks) ti kidul-kaler, dihubungkeun ku dua overhead jeung dua underground. Lolobana layanan JR keur jalur angkutan masal urban and suburban, oge JR antar kota ka Kofu jeung Matsumoto di Jalur Utama Chūō, Narita Express tujuan Narita Airport, sarta babarengan jeung Tobu Railway tujuan Nikkō jeung Kinugawa Onsen. Bagean JR ieu ngalayanan ampir 1,5 juta panumpang dina sapoena.

1・2 Saikyō LineRinkai Line ShibuyaŌsakiShin-Kiba
IkebukuroŌmiyaKawagoe (Ngan kareta mimiti ti ieu stasion)
Shōnan-Shinjuku Line
(Layanan langsung keur Jalur Tōkaidō
YokohamaŌfunaHiratsukaOdawara
Shōnan-Shinjuku Line
(Layanan langsung keur Jalur Yokosuka
Yokohama ・ Ōfuna ・ KamakuraZushi
3・4 Jalur Saikyō Ikebukuro ・ Ōmiya ・ Kawagoe
Shōnan-Shinjuku Line
(Layanan langsung keur Takasaki Line)
Ōmiya ・ KumagayaTakasakiMaebashi
Shōnan-Shinjuku Line
(Layanan langsung keur Utsunomiya Line)
Ōmiya ・ OyamaUtsunomiya
Ltd. Express "Nikkō" ・ "Spacia"
(through service for Tōbu Nikkō Line)
Ōmiya ・ TochigiTōbu Nikkō
Airport Ltd. Exp. "Narita Express" Narita Airport
5・6   (Scarcely used)
7・8 Jalur Chūō (Rapid) OchanomizuTokyo (Peron No. 7 ngan dipake isuk-isuk poe gawe.)
9・10 Jalur Utama Chūō (Ltd. Express) "'Azusa", "Kaiji" KōfuMatsumoto
11 Jalur Chūō "Chūō Liner" , "Ōme Liner" TachikawaTakao
Jalur Chūō (Rapid) Tachikawa ・ Takao (Ngan keur kareta nu asalna ti ieu stasion, isuk-isuk poe gawe.)
12 Jalur Chūō (Rapid) Tachikawa ・ Takao
13 Jalur Chūō-Sōbu Ochanomizu ・ AkihabaraChiba
14 Jalur Yamanote Shibuya ・ Shinagawa
15 Jalur Yamanote Ikebukuro ・ Ueno
16 Jalur Chūō-Sōbu NakanoMitaka

Odakyū[édit | sunting sumber]

Terminal swasta Odakyu Odawara Line sajajar jeung peron JR di sisi kulon, sarta rata-rata ngalayanan 490,000 panumpang dina sapoe. Ieu ngarupakeun rute komuter utama ka kidul-kulon ngaliwatan suburban tur nuju ka kota basisir Odawara jeung gunung di Hakone. Aya 10 peron diwangun dua tingkat diantara Odakyu department store; 3 ngalayanan jalur ekspres (6 peron) di lantey dasar sarta 2 trek (4 peron) di lantey handap. Unggal trek ngabogaan peron dina dua sisi keur misahkan panumpang nu naek jeung nu turun.

Lantey dasar[édit | sunting sumber]

1   (Panto kaluar wungkul)
2・3 Ltd. Express. "Romancecar"  
4・5 Rapid Express  
Express  
Semi-Express  
6   (Panto kaluar wungkul)

Jero taneuh[édit | sunting sumber]

7   (Panto kaluar wungkul)
8・9 Sectional Semi-Express ・ Lokal  
10   (Panto kaluar wungkul)

Keio[édit | sunting sumber]

Peron Jalur Toei Ōedo
Peron Jalur Tokyo Metro Marunouchi

Keiō Line ayana kuloneun Jalur Odakyū, dua lantey handapeun Keiō department store. Kiwari aya 3 peron ti kaler ka kidul. Ampir 720,000 panumpang diangkut dina sapoena, salah sahiji pausahaan kareta swasta (lain-JR) pangsibukna di Jepang. Jalur komuter sururban nu ngahubungkeun antara Shinjuku ka kota di beulah kulon nyaeta Hachiōji.


1 Lokal Sasazuka ・ Meidaimae ・ Chōfu ・ Keiō-tama-center ・ Hashimoto ・ Keio-Hachiōji ・ Takaosanguchi
2 Express ・ Commuter Rapid ・ Rapid Sasazuka ・ Meidaimae ・ Chōfu ・ Keiō-tama-center ・ Hashimoto ・ Keio-Hachiōji
    (Exit Only)
3 Special Express ・ Semi-Special Express ・ Express ・ Commuter Rapid ・ Sasazuka ・ Meidaimae ・ Chōfu ・ Hashimoto ・ Keio-Hachiōji ・ Takaosanguchi

Toei Subway[édit | sunting sumber]

Fasilitas dipake babarengan antara Jalur kareta jero taneuh Toei Shinjuku jeung Jalur Keiō New aya dua peron kulon-wetan, 5 lantey handapeun Jalan Kōshū Kaidō beulah kidul-kulon stasion JR. Jalur ieu diurus ku Keio Electric Railway tapi misah ti peron utama Keiō. Leuwih ka kidul (tur leuwih jero) aya dua peron kaler ka kidul Jalur kareta jerok taneuh.

Jalur Toei Shinjuku jeung Jalur Anyar Keiō[édit | sunting sumber]

4 Keio New Line HatsudaiHatagayaMeidaimaeChōfuHashimoto
5 Toei Shinjuku Line IchigayaŌjimaMoto-Yawata

Jalur Toei Ōedo[édit | sunting sumber]

6 Toei Ōedo Line RoppongiDaimon
7 Toei Ōedo Line TochōmaeHikarigaoka

Tokyo Metro[édit | sunting sumber]

Tokyo Metro aya dua peron jero taneuh Marunouchi Line manjang kulon-wetan kalereun fasilitas JR jeung Odakyu, dihandapeun langsung mall jero taneuh Metro Promenade.

1 Jalur Marunouchi Nakano-sakaueOgikuboHōnanchō
2 Jalur Marunouchi Akasaka-mitsukeGinzaŌtemachiIkebukuro

Fasilitas komersial[édit | sunting sumber]

Sisi kidul Stasion Shinjuku waktu peuting
Gambar:SHINJUJU.jpg
Panto kaluar beulah wetan di Stasion Shinjuku

Loba department stores jeung shopping malls diwangun langsung dina jero stasion. Ieu kaasup

  • Lumine Est - luhureun panto kaluar beulah wetan JR
  • Odakyu department store - luhureun Jalur Odakyu
  • Odakyu Mylord - luhureun tungtung kidul Jalur Odakyu
  • LUMINE 1 shopping mall - luhureun Jalur Keiō
  • LUMINE 2 shopping mall - luhureun JR beulah kidul jeung panto kaluar Lumine
  • Keio Department store - luhureun Jalur Keiō
  • Keio Mall - mall jero taneuh beulah kidul-kulon Jalur Keiō
  • Odakyu Ace - mall jero taneuh handapeun terminal beus di panto kaluar beulah kulon.

Salain ti di luhur, Metro Promenade, mall jero taneuh dipibanda ku Tokyo Metro, dilegaan ka beulah wetan ti stasion Jalan Shinjuku-dori, sakabeh jalan kaluar Stasion Shinjuku-sanchōme nu lobana 60 di sapanjang jalan ieu. Metro Promenade ngahubungkeun Shinjuku Subnade, mall jero taneuh sejenna, nu nujul ka Seibu Railway di Stasion Seibu-Shinjuku.

Stasion Shinjuku dihubungkeun ku jalan meuntas keur nu leumpang di jero taneuh jeung pusat balanja ka:

Terminal Beus[édit | sunting sumber]

Aya terminal beus di panto kaluar beulah kulon nu ngalayanan boh lokal jeung beus jarak jauh, sarta terminal Beus JR Highway di panto kaluar anyar beulah kidul.

Lobana jumlah panumpang dina sapoe[édit | sunting sumber]

Rata-rata jumlah panumpang nu ngaliwatan Stasion Shinjuku nyaeta 3,315,631, jumlah panumpang panglobana di dunya. Tabel di handap jumlah panumpang nu asup jeung kaluar unggal operator. Sanajan kitu, panumpang nu pindah jalur antar operator diitung dua kali.

Operator Lobana Fiscal year Sumber Catetan
JR Ampir 1,500,000 2006 asup 757,013. [1] Stasion pangsibukna di Jepang
Odakyū 490,081 2006 [2] Stasion pangsibukna di Jalur Odakyū
Keiō 726,653 2006 [3] Stasion swasta pangsibukna di Jepang, iwal ti JR.
Toei Jalur Shinjuku 242,909 2006 asup 124,939 jeung kaluar 117,970. [4] Stasion pangsibukna stasion jero taneuh Toei.
Jalur Ōedo 117,494 2006 asup 58,830 jeung kaluar 58,664. [5]
Tokyo Metro 238,494 2006 [6] Stasion nomer 5 pangsibukna di Tokyo Metro.
Total 3,315,631

Sajarah[édit | sunting sumber]

Stasion Shinjuku dibuka dina taun 1885 keur tempat eureun Jalur Japan Railway's Akabane-Shinagawa (kiwari bagean ti Jalur Yamanote). Shinjuku masih mangrupa komunitas leutik mangsa harita jeung stasion teu sarame kiwari. Dibuka Jalur Chūō (1889), Jalur Keiō (1915) jeung Jalur Odakyū (1923) nyababkeun naekna karamean di stasion. Kareta jero taneuh mimiti dibuka dina taun 1959.

Dina bulan Agustus 1967, kareta barang nu ngangkut jet fuel keur pangkalan Amerika di Tachikawa kaluar ti rel tur nyababkeun kahuruan di trek Chūō Rapid.

Stasion jadi tempat demontrasi mahasiswa dina 1968 jeung 1969, sanggeus perang di Jepang.

Ti heula direncanakeun sababaraha tempat dina sajarah ngahubungkeun Shinjuku kana jaringan Shinkansen. Asalna, ieu stasion bakal dijadikeun tempat inditna jalur Jōetsu Shinkansen tujuan Niigata. Rencana ieu dirobah, tapi tempatna geus disiapkeun keur peron Shinkansen. Kahareup, Chūō Shinkansen bakal nyadiakeun layanan kareta super gancang ka Shinjuku.

Dina tanggal 5 Mei 1995, Aum Shinrikyo doomsday cult ngagunakeun zat kimia ku cara nyimpen gas sianida di WC di jero taneuh, sanggeus ampir sabultan serangan gas di kareta jero taneuh Tokyo nu nyababkeun 12 urang maot jeung rebuan cidra. Waktu harita serangan ieu bisa dieureunkeun ku cara nyemprotkeun gas keur mareuman kahuruan.

Stasion padeukeut[édit | sunting sumber]

« Service »
East Japan Railway Company
Jalur Yamanote
Yoyogi
-
Shin-Ōkubo
Jalur Chūō
Yoyogi
 
Lokal
 
Ōkubo
Yotsuya
Rapid
Nakano
Yotsuya
Commuter Rapid
Nakano
Yotsuya
Chūō Special Rapid
Ōme Special Rapid
Nakano
Mitaka(*1)
Yotsuya
Commuter Special Rapid
Kokubunji
Tokyo
Chūō Liner
Ōme Liner
Tachikawa
Jalur Shōnan-Shinjuku
Ikebukuro
Local
Shibuya
Ikebukuro
Rapid
Shibuya
Ikebukuro
Special Rapid
Shibuya
Jalur Saikyō
Ikebukuro
Local
Shibuya
Ikebukuro
Rapid
Shibuya
Ikebukuro
Commuter Rapid
Shibuya
Odakyu Electric Railway
Jalur Odakyu Odawara
Terminus
Local
Minami-Shinjuku
Terminus
Sectional Semi-Express
Semi-Express
Express
Rapid Express
Yoyogi-Uehara
Terminus
("Romancecar")
Mukogaoka-Yuen
Shin-Yurigaoka
Machida
Sagami-Ono
Hon-Atsugi
Odawara
Keio Corporation
Terminus   Keiō Line   Sasazuka
Terminus
(Rapid)
(Commuter Rapid)
(Express)
Sasazuka
Terminus
(Semi-Special Express)
(Special Express)
Meidaimae
Through to Toei Shinjuku Line   Keio New Line   Hatsudai
Subway lines
Through to Keio New Line   Toei Shinjuku Line   Shinjuku-sanchōme
Tochōmae   Toei Ōedo Line   Yoyogi
Nishi-Shinjuku   Tokyo Metro Marunouchi Line   Shinjuku-sanchōme

(*1)Ngan Chūō Limited Rapid nu kareta mimiti indit ti Shinjuku

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan


35°41′25″N 139°42′02″E / 35.69028°N 139.70056°E / 35.69028; 139.70056