Statistik deskriptif

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi


Statistik déskriptif nyaéta hiji cabang statistik nu ngagambarkeun ayana sababaraha teknik nu dipake keur nyokot kasimpulan tina runtuyan data. Dina hal ieu nyaeta ngagunakeun data anggota keur ngajelaskeun runtuyan data. Téhnikna biasana digolongkeun kana:

  1. Déskripsi grafis nu migunakeun grafik pikeun ngajinekkeun data.
  2. Déskripsi tabular nu maké tabel pikeun nyimpulkeun data.
  3. Déskripsi paramétrik nu ngaéstimasi nilai parameter nu pasti ku cara ngagunakeun anggapan keur ngawincik sacara lengkep hiji runtuyan data.

Sacara umum, data statistis bisa didadarkeun salaku daptar subjék atawa unit katut data nu patali jeung masing-masingna. Sanajan lolobana panalungtik migunakeun sababaraha tipe data keur unggal satuan, urang watesan ngan keur hiji bagean data keur mere gambaran mimiti.

Aya dua pasualan nu hayang dijentrekeun nyaeta:

  1. Milih statistik keur nembongkeun sabaraha beda satuan nu meh sawanda. Dina buku statistik nu nujul kana hal ieu nyaeta ukuran central tendency.
  2. Milih statistik sejen keur nembongkeun sabaraha beda diantara dua pasualan. Dina statistik ilahar disebut ukuran statistical variability.

Lamun urang nyimpulkeun lobana hal saperti panjang atawa beurat atawa umur, geus ilahar migunakeun rata-rata aritmetika, median, atawa mode. Kadangkala, milih nilai husus tina fungsi sebaran kumulatif nu disebut kuantil.

Ukuran variabiliti ilahar keur data kuantitatip nyaeta varian; akar kuadratna nyaeta simpangan baku; rentang; interquartile range; sarta simpangan mutlak.

Tempo oge