Svalbard

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Svalbard
Bandéra Svalbard
Location of Svalbard
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Longyearbyen
Basa resmi Norwégia
Grup étnis  72% Norwegia
16% Rusia/Ukraina
12% nu lian
Pamaréntah Wewengkon Norwégia
 -  Gubernur Odd Olsen Ingerø (2009–)
Aréa
 -  Total 61.022 km² 
23.561 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2.394 (2011)[1] 
Mata uang Krone Norwégia (NOK)
Zona wanci CET (UTC +1)
(CEST (UTC+2))
TLD Internét .no (.sj kaalokasikeun tapi teu dianggo[2])
Kode telepon +47

Svalbard mangrupakeun hiji kapuloan di Arktika, bagian pangkalérna ti Norwégia. Kapuloan ieu aya di kaléreun daratan utama Éropa. Kumpulan pulo-pulo manjang ti 74° ka 81° lintang kalér (di jeroeun Bunderan Arktik), jeung ti 10° ka 35° wétan. Spitsbergen mangrupakeun pulo nu panggedéna, dipiluan ku Nordaustlandet jeung Edgeøya. Puseur administratif nya éta Longyearbyen, jeung padumukan nu lian kaasup komunitas tambang RUsia—Barentsburg, komunitas panalungtikan—Ny-Ålesund, jeung pos pangawasaan tambang—Sveagruva. Kapuloan ieu diatur ku Gubernur Svalbard. Kapuloan ieu miboga iklim Arktik, sanajan sacara signifikan miboga suhu nu leuwih panas tinimbang aréa nu lian dina lintang nu sarua.

Peta topografis Svalbard

Politik[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Politik Svalbard.
MS Nordsyssel, kapalna Gubernur, keur labu di Ny-Ålesund

Traktat Svalbard 1920 nyieun kadaulatan pinu Norwégia kana kapuloan. Pulo-pulona mangrupakeun, teu kawas Téritori Antarktika Norwégia, bagian ti Karajaan Norwégia jeung sanés hiji depéndensi. Traktat ieu mimiti éféktip dina 1925, mimilu Pakta Svalbard. Sadaya 40 nagara panandatangan traktat miboga hak ngalaksanakeun aktivitas dagang dina kapuloan ieu tampa diskriminasi, sanajan sagala aktivitas mangrupakeun subjék pikeun législasi Norwégia. Traktat ieu ngawateskeun hak Norwégia pikeun nagih pajak ka palayanan kauangan di Svalbard. Janten, Svalbard miboga pamasukan pajak nu leuwih saeutik tinimbang daratan utama Norwégia, jeung teu aya pajak panambihan ajén. Svalbard mangrupakeun hiji daérah kadémilitarisasi, sakumaha traktat ngalarang pawangunan instalasi militér. Aktivitas militér Norwégia kawates ka pangawasan panguseupan ku Panjaga Sagara Norwégia sakumaha trakta mibutuhkeun Norwégia pikeun ngajaga lingkungan alam.[3][4]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "Population in the settlements. Svalbard". Statistik Norwégia. 22 Oktober 2009. Diakses pada 24 Maret 2010. 
  2. "The .bv and .sj top level domains". Norid. Diakses pada 24 Maret 2010. 
  3. "Svalbard Treaty", Wikisource, 9 February 1920. Disalin 24 March 2010.
  4. "Svalbard Treaty", Gubernur Svalbard. Disalin 24 March 2010.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Countries.png