Téspong

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Téspong
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
Order: Apiales
Family: Apiaceae
Genus: Oenanthe
Species: O. javanica
Ngaran binomial
Oenanthe javanica
(Blume) DC.

Téspong atawa dina basa latinna Oenanthe javanica nya éta ngaran tuwuhan anu daunna kawas salédri[1][2]. Téspong loba tumuwuh di dataran luhur nepi ka daratan handap, asal taneuhna gembur, baseuh jeung miboga drainase anu hadé[3]. Lamun ditingali saliwat, téspong anu jangkungna 50cm téh ampir sarua jeung salédri[3]. Kaambeuna seungit jeung daunna rérégéan tapi karasa leuwih "kaku" jeung leuwih kandel lamun dibandingkeun jeung salédri mah [3] [2]. Daun téspong anu ngorana ngeunah lamun diasakan jadi tumis atawa dilalab atah ngalengkepan beuleum lauk, hayam goréng jeung sambel[3].Dina téspong aya aroma spesifik anu karasana sumiriwing[2], komo lamun dicoèlkeun kana sambel tarasi anu aya di restoran Sunda. Dina téspong aya minyak atsiri anu kaluar tina daunna nu matak ngabalukarkeun téspong miboga antioksidan anu kuat[3]. Ku sabab kitu urang Sunda utamana wanojana miboga kulit anu "mulus" jeung beresih anu nambahan kageulisanana lantaran loba ngadahar lalab-lalaban anu salasahijina téspong[2]. Téspong mangha bihari osok mindeng kapanggih di tempat ondangan jeung osok aya di rumah makan Sunda salaku lalab anu loba dipikaresep[4].Téspong boga mangpaat pikeun nahan lapar[5].

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. [Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Kaca 690]
  2. a b c d Lalapan Nikmat Sehat, Daun TESPONG(diakses 15 oktober 2011)
  3. a b c d e Mengenal Daun Tespong(diakses 15 Oktober 2011)
  4. [http://www.sundanet.com/?p=5 LALAB DALAM KEHIDUPAN MASYARAKAT SUNDA(15 oktober 2011)
  5. Makan Daun(diakses 15 Oktober 2011)
Nulis.jpg