Tabel konsonan jeung vokal Hangul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Di handap ieu tabel konsonan jeung vokal jamo Hangul, nu aslina dibiruan dina baris munggaran, sarta turunannana (dina wangun sarta boga sora tambahan) dina baris satuluyna. Dipisahkeun jadi tabel munggaran, vokal jeung panungtungan. Jamo diromanisasi dumasar kana aturan transliterasi Romanisasi nu dirévisi. Ku kituna, tabel ieu ulah dipake keur transkripsi Basa Koréa, sabab parobahan sorana kudu ditalungtik heula.

Munggaran[édit | sunting sumber]

ㅇ 
g n d r m b s - j ch k t p h
                 
kk tt pp ss jj

Vokal[édit | sunting sumber]

  Dasar   +i
기본
a eo o u eu i ae e oe wi ui
y+
ya yeo yo yu     yae ye      
w+
wa wo wae we

Panungtungan[édit | sunting sumber]

ㅇ 
g n d l m b s ng j ch k t p h
  ㄺ    ㅄ               
kk nj lg bs ss
ㄳ    ㄻ                     
gs nh lm
                         
lb
       ㄽ                     
ls
                         
lt
                         
lp
                         
lh

Alpabetisasi[édit | sunting sumber]

Sababaraha runtuyan dipake. Tipeu munggaran ilahar di Korea Kidul, beda dina ngecapkeun konsonan jamo dobel dina posisi munggaran (syllable-initial; choseong) jeung panungtungan (-final; jongseong); tipeu kaduana resmi di Korea Kaler.

Korea Kidul:

  • Hurup konsonan: ㄱ (ㄲ) ㄴ ㄷ (ㄸ) ㄹ ㅁ ㅂ (ㅃ) ㅅ (ㅆ) ㅇ ㅈ (ㅉ) ㅊ ㅋ ㅌ ㅍ ㅎ
  • Hurup vokal: ㅏ ㅐ ㅑ ㅒ ㅓ ㅔ ㅕ ㅖ ㅗ ㅘ ㅙ ㅚ ㅛ ㅜ ㅝ ㅞ ㅟ ㅠ ㅡ ㅢ ㅣ

Korea Kaler:

  • Hurup konsonan: ㄱ ㄴ ㄷ ㄹ ㅁ ㅂ ㅅ ‑ᆼ (= final) ㅈ ㅊ ㅋ ㅌ ㅍ ㅎ ㄲ ㄸ ㅃ ㅆ ㅉ ᄋ‑ (= initial)
  • Hurup vokal: ㅏ ㅑ ㅓ ㅕ ㅗ ㅛ ㅜ ㅠ ㅡ ㅣ ㅐ ㅒ ㅔ ㅖ ㅚ ㅟ ㅢ ㅘ ㅙ ㅝ ㅞ

Ngaran hurup konsonan[édit | sunting sumber]

Varian dikurungan.

Korea Kidul[édit | sunting sumber]

  • giyeok 기역 (atawa gieok 기억)
  • ssang giyeok 쌍 기역 (atawa ssang gieok 쌍 기억)
  • nieun 니은
  • digeut 디귿
  • ssang digeut 쌍 디귿
  • rieul 리을
  • mieum 미음
  • bieup 비읍
  • ssang bieup 쌍 비읍
  • siot 시옷
  • ssang siot 쌍 시옷
  • ieung 이응
  • jieut 지읒
  • ssang jieut 쌍 지읒
  • chieut 치읓
  • kieuk 키읔
  • tieut 티읕
  • pieup 피읖
  • hieut 히읗

Korea Kaler[édit | sunting sumber]

  • gieuk 기윽
  • nieun 니은
  • dieut 디읃
  • rieul 리을
  • mieum 미음
  • bieup 비읍
  • sieut 시읏
  • jeu 즈? (atawa jieut 지읒)
  • cheu 츠? (or chieut 치읓)
  • keu
  • teu
  • peu
  • heu
  • doen gieuk 된 기윽 (atawa ssang gieuk 쌍 기윽)
  • doen dieut 된 디읃 (atawa ssang dieut 쌍 디읃)
  • doen bieup 된 비읍 (atawa ssang bieup 쌍 비읍)
  • doen sieut 된 시읏 (atawa ssang sieut 쌍 시읏)
  • doen jieut 된 지읒? (or ssang jieut 쌍 지읒)

Ngaran konsonan dina abad ka-15 dipungkas ku vokal, diperkirakeun ti taun 1451 wangun Hunmin Jeongeum Eonhae siga "[ㄱ]는", nu sigana dikecapkeun keuneun /그는/.

Varian kuno[édit | sunting sumber]

  • ㅁ: miom 미옴
  • ㅂ: biop 비옵
  • ㅈ: jyat
  • ㅇ: iheung 이흥, ihoeng 이횡, ihaeng 이행 (haeng 행 kudu make have i ᆡ [arae a, i] lain ae ㅐ), i

Tempo oge[édit | sunting sumber]